Tyksin laboratorioon pitää nyt varata aika – ajanvaraus ruuhkautui

Uusi ajanvarausjärjestelmä on ruuhkauttanut puhelimet Tykslabissa. Laboratoriokäynnille pitää varata aika, mutta päivystyspotilaat pääsevät edelleen jonon ohi. Ajanvarausta tarvitaan jonotusaikojen lyhentämisen vuoksi.

laboratoriot
Mikroskooppi.
Simo Pitkänen / Yle

Laboratorionäytteen antamiseen pitää varata nykyään aika Turun seudulla ja tämä on ruuhkauttanut Tykslabin ajanvarauspuhelimen. Ylihoitaja Benita Paloheinä kertoo, että suuri osa asiakkaista on tietoinen uudistuksesta, mutta tiedotusta tarvitaan yhä. Ylihoitaja muistuttaa, että ajan voi varata myös internetissä.

Vuosittain Tykslabissa otetaan 200 000 - 300 000 laboratorionäytettä. Jotkut asiakkaat, kuten marevan-, reuma- tai diabetespotilaat, joutuvat käymään näytteenotossa säännöllisesti.

- Meillä on tulossa lisää vastaajia puhelimeen. Tämä oli yllätys, että puhelinsoittoja tulee näinkin paljon. Toivomme, että ne, jotka voivat varata netissä, varaisivat netissä, kertoo Paloheinä.

Jostain syystä ihmiset käyttäytyvät niin, että he haluavat tulla laboratorioon maanantaisin ja tiistaisin.

Benita Paloheinä

Uudistusta tarvittiin pitkien jonotusaikojen vuoksi. Tykslab on saanut palautteita ruuhkista. Odotusaika on ollut keskimäärin 45 minuuttia. Näytteenottoa on joutunut odottamaan pisimmillään puolitoista tuntia. Varsinkin alkuviikosta ja kuukauden ensimmäisinä päivinä on ruuhkaista.

- Jostain syystä ihmiset käyttäytyvät niin, että he haluavat tulla laboratorioon maanantaisin ja tiistaisin. Torstaisin ja perjantaisin meillä on vähemmän potilaita laboratoriossa.

Paloheinä kertoo, että monet potilaat käyvät laboratoriossa aamuisin, vaikka heidän ei tarvitse olla ravinnotta eivätkä he ole työelämässä.

- Korostan, että jos ei ole saanut tietoa(uudistuksesta), emme me aja pois, vaan kyllä se näyte otetaan, lupaa Paloheinä.