Ylen puoluekannatusmittaus: Kokoomus kirii kiinni keskustaa – jo samalla prosenttiluvulla

Keskustan suosio on pudonnut helmikuusta lähes kaksi prosenttiyksikköä ja kokoomuksen kannatus noussut miltei yhden prosenttiyksikön. Keskustan Juha Sipilä ei kuitenkaan paina vielä paniikkinappulaa.

politiikka
Puoluekannatusgrafiikka ajalta 5.3.-1.4.2014. Otos 3898, virhemarginaali 1,6 %-yksikköä. Keskustan kannatus on suurin, 20,9%. Seuraavana Kokoomus (20,3%) ja PS (17,8%). SDP:n kannatus on pysynyt 15,5 %:ssa. Pienempien puolueiden kannatuksissa ei ole suuria muutoksia.
Yle Uutisgrafiikka

Keskusta on pysynyt enää niukasti suosituimpana puolueena Yle Uutisten maaliskuun puoluekannatusmittauksessa. Eduskuntavaaleissa keskustaa äänestäisi 20,9 ja kokoomusta 20,3 prosenttia. Helmikuusta keskustan suosio on pudonnut 1,9 ja kokoomuksen noussut 0,9 prosenttiyksikköä.

Maaliskuun toinen merkittävä nousija on perussuomalaiset, jonka kannatus nousi17,8 prosenttiin. Kuukaudessa kasvua kertyi 0,9 prosenttiyksikköä. SDP:lle mitattiin tutut 15,5 prosentin lukemat.

Vihreitä äänestäisi eduskuntavaaleissa 8,7, vasemmistoliittoa 7,7, RKP:tä 4,3, kristillisdemokraatteja 3,5 ja muita pienpuolueita 1,3 prosenttia. Vihreiden kannatus on pudonnut 0,3 prosenttiyksikköä ja hallituksesta lähteneen vasemmistoliiton kannatus on pysynyt ennallaan.

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 3898 henkilöä, joista puoluekantansa kertoi 61,8 prosenttia. Haastattelu tehtiin 5.3.–1.4. 2014 ja virhemarginaali on noin 1,6 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Kataisen jatko on yhä auki

Pääministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen korostaa, että kansalaisten luottamus pitää ansaita joka päivä.

– Tietysti toivoisin, että työn tulos ja asenne näkyy kansalaisten silmissä semmoisena, että se ansaitsee sitten luottamusta, mutta minä en ehkä tämän tarkemmin sitten halua kommentoida näitä tuloksia, Katainen sanoo.

Kataisen mukaan kokoomuksen kannatuksen nousulla ei ole vaikutusta hänen omiin jatkosuunnitelmiinsa. Katainen on luvannut kertoa huhtikuun aikana, onko hän valmis jatkamaan kokoomuksen johdossa ensi kesän puoluekokouksen jälkeen.

– No minä en näitä gallupeja kommentoi enkä vedä niistä koskaan johtopäätöksiä. Päätöksiä tehdään ajallaan ihan muilla perusteilla kuin gallupeilla, Katainen vakuuttaa.

Sipilä ei paina paniikkinappulaa

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei usko, että keskustan kuntohuippu olisi osunut väärään aikaan.

– No ei tässä mitään kuntohuippuja ole ajoitettu. Kyllä tässä tehdään töitä ihan samalla tavalla kuin ennenkin, Sipilä kertoo..

Kannatuksen jyrkkä lasku ei Sipilän mukaan huolestuta.

– Ei, Ei. En ole kyllä yhtään huolissani, että jatketaan ihan samalla tavalla rakentavien vaihtoehtojen tekemistä ja niin kuin tässä on nyt nähty viime viikkojen aikana, myöskin oppositiosta voi olla isänmaan asialla.

Keskustan Sipilä lupaa esittää selkeän vaihtoehdon äänestäjille, joilta valtakirja tulee.

– No sen päättää äänestäjät sitten ensi huhtikuussa ja sitä ennen koetetaan saada kukin selvemmäksi tätä omaa vaihtoehtoamme. Mitä ajamme takaa ja mitä tekisimme jos vastuu lankeaa meille.

Te ette paina paniikkinappulaa?

– No ei tosiaankaan. En ole painanut 15 prosentissa enkä paina sitä 21 prosentissakaan, Sipilä muistuttaa.

Kehysriihi pudotti SDP:tä

Runsaan viikon takaisen sote-sovun ja hallituksen kehysriihen jälkeen kokoomuksen nousu tasaantui ja keskustan kannatus vähän piristyi.

Puheenjohtajakisaa käyvän SDP:n kannatus näytti maaliskuussa jo nousun merkkejä, mutta kehysriihi pudotti demarit takaisin alkuvuoden synkkiin lukuihin.

Vasemmistoliitolle hallituksesta lähtö ei tuonut nopeaa kannatuslisää.