1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kristillisten Östman: Juutalaisten joukkotuhon kiistäminen rangaistavaksi

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kannattaa juutalaisten joukkotuhoamisen eli toisen maailmansodan holokaustin kiistämisen kieltämistä lain voimalla.

Ulkomaat

Peter Östman jätti eduskunnassa keskiviikkona kirjallisen kysymyksen juutalaisten toisen maailmansodan aikaisen joukkotuhoamisen eli holokaustin kiistämisestä. Östman kieltäisi lailla väitteet, joiden mukaan juutalaisten joukkotuhoamista ei tapahtunut toisen maailmansodan aikaisen Saksan keskitysleireillä.

Östman tivaa Suomen hallitukselta, aikooko se säätää holokaustin kiistämisen laittomaksi.

Östmanin kirjallisen kysymyksen mukaan holokaustin kiistäminen on suoraan tai epäsuorasti kielletty kolmessatoista maassa, muun muassa Saksassa, Puolassa, Itävallassa ja Ranskassa.

Suomessa tai Ruotsissa ei ole erikseen säädetty lainvastaiseksi esittää väitteitä, joissa kiistettäisiin juutalaisten joukkotuhoaminen.

Östman vetoaa Euroopan komission, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sekä YK:n ihmisoikeuskomitean lausuntoihin, joiden mukaan holokaustin kiistämisen kieltäminen ei olisi ristiriidassa sananvapauden näkökulmasta Euroopan ihmisoikeussopimuksen tai kansainvälisen ihmisoikeusjulistuksen kanssa.

Kirjallisessa kysymyksessä viitataan myös EU:n oikeuskomissaari Viviane Redingin tammikuiseen puheeseen. Östmanin mukaan komissaari vaati, että kaikkien EU-maiden pitäisi kieltää holokaustin kiistäminen.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on ehdolla toukokuun eurovaaleissa.

Lue seuraavaksi