1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sellutehdas päihittää sähköntuotannossa Isohaaran voimalaitoksen

Metsä Fibren Kemin sellutehtaalla on onnistuttu merkittävästi parantamaan energiatehokkuutta. Viime vuonna Kemin osuus yhtiön neljän sellutehtaan energiatavoitteiden saavuttamisessa oli yli puolet.

Kotimaan uutiset
Metsä-Fibren Kemin tehdas
Yle / Kyösti Vaara

Sellutehtaat ovat merkittäviä uusiutuvan puuenergian tuottajia. Esimerkiksi Kemin sellutehdas tuottaa enemmän sähköä kuin Isohaaran voimalaitos. Kehityspäällikkö Jorma Heikkilä Metsä Fibren Kemin tehtaalta kertoo, että hyvät tulokset on saavutettu huomioimalla tuotannossa energiatalouden näkökulma.

– Käytännön toimet liittyvät kaikki ajoteknisiin asioihin. Me olemme kiinnittäneet huomiota prosessin ajoarvoihin eli lämpötiloihin, paineisiin, sakeuksiin ja kuiva-aineisiin. Katsoimme, mitkä ovat optimiarvoja energiatehokkuuden näkökulmasta.

Harva ymmärtää, millaisia energiantuottajia sellutehtaat ovat

Usein ajatellaan, että me vain kulutamme energiaa.

Koko Metsä Fibressä energiatehokkuutta on parannettuna miljoonilla euroilla. Säästöt ovat suuria, mutta asia on helppo ymmärtää, kun vertaa sellutehtaiden energiantuotantoa.

– Ihmiset eivät sitä oivalla, kuinka paljon tehdas tuottaa energiaa. Päinvastoin usein ajatellaan, että me vain kulutamme energiaa. Esimerkiksi sähköenergialla, joka täällä tuotetaan, voisi kattaa koko Kemin kaupungin sähkönkulutuksen.

Sellutehtaan tuottamasta lämpöenergiasta viidesosa myydään Kemin Energian lämpölaitokselle. Sellutehdas tuottaa lämpöenergiaa kolminkertaisen määrän verrattuna lämpölaitoksen myyntiin.

Sellun, sähkön ja lämmön lisäksi Metsä Fibren tehtaalla syntyy puupolttoainetta, kuten kuorta ja purua, sekä biokemikaaleja eli mäntyöljyä ja tärpättiä.

– Kaiken muun hyvän päälle tämä on uusiutuvaa energiaa, Heikkilä kehaisee.

Lue seuraavaksi