Moni autoilija ei osaa väistää pyöräilijää – ja päinvastoin

Liikenneturvan selvityksen mukaan autoilijat eivät ole aina selvillä risteyssäännöistä. Osa autoilijoista luulee, että autolla on aina etuajo-oikeus pyöräilijään nähden. Liikenneturva muistuttaa, että autoilijoita ja pyöräilijöitä koskevat samat risteyssäännöt.

Kotimaa
Pyöräilijä ylittää kadun sateessa
Antti Eintola / Yle

Liikenneturva on huolissaan pyöräilijöiden liikennesääntöjen osaamisesta.

– Pyöräily ei vaadi ajokorttia tai pakollista tutkintoa. Pyöräilystä saa tietoa autokoulussa, mutta läheskään kaikilla pyöräilijöillä ei ole ajokorttia. Heidänkin pitää säännöt tietää, sanoo liikenneopettaja, Liikenneturvan kouluttaja Tiina Hannula.

Eniten päänvaivaa pyöräilijöille aiheuttaa risteysajo. Risteyksissä myös tapahtuu eniten onnettomuuksia. Liikenneturvan kyselytutkimuksen mukaan risteyssäännöistä eivät ole selvillä kaikki autoilijatkaan.

– Väistämissääntö ei ole kaikkein selvin ja siksi se tuottaa hankaluuksia. Monille on epäselvää, että kuka väistää milloinkin. Samat säännöt kuitenkin koskevat niin pyöräilijöitä kuin autoilijoitakin, Hannula muistuttaa.

Osa autoilijoista luulee, että autolla on aina etuajo-oikeus pyöräilijään nähden. Lisäksi autoilija keskittyy risteyksissä muihin autoihin eikä siihen, että pyöräteitäkin pitää väistää. Ongelma on suurin ikääntyneiden autoilijoiden keskuudessa.

– Pyörätiet on lisääntyneet valtavasti samoin kuin pyöräilyn suosio. Pyöräilijöiden huomioimista ei ole alun perinkään tarvinnut opetella ja siksi se on jäänyt.

Pyöräilyä koskevat risteyssäännöt uudistettiin vuonna 1997. Liikenneturva kiertää parhaillaan Kaakkois-Suomessa opettamassa pyöräilijöille liikennesääntöjä.