Chilen järistys ei ollut tutkijoiden odottama suuri maanjäristys – tuhot tallentuivat videoille

Seismologit pitävät todennäköisenä, että vielä suurempi maanjäristys ravistaa Chileä ennemmin tai myöhemmin.

Ulkomaat
2_4_Maanjäristys_CHILE_2
Chilessä sattunut voimakas maanjäristys aiheutti tuhoja monin paikoin.

Chilen rannikolta viime öisen maanjäristyksen takia evakuoidut ihmiset ovat palanneet koteihinsa.

Tuhansia ihmisiä evakuoitiin alhaisilta rannikkoalueilta tsunamivaaran takia. Noin kahden metrin korkuinen tsunamiaalto iski Chilen rannikolle 45 minuuttia järistyksen jälkeen. Varoitus ei ole enää voimassa.

Aamuyöllä iskenyt maanjäristys on vaatinut ainakin kuusi kuolonuhria. Kuolonuhrien määrä on poikkeuksellisen alhainen 8,2 magnitudin järistyksen jäljiltä.

Chilen edustalla sijaitsevat mannerlaatat alkoivat liikehtiä maaliskuun puolivälissä, minkä jälkeen alueella on ollut satoja pieniä järistyksiä. Tutkijoiden mukaan on mahdotonta ennustaa, ennakoiko maanjäristysten ketju tulossa olevaa katastrofia.

– Se voi olla huomenna tai 50 vuoden kuluttua. Emme tiedä koska se tapahtuu. Mutta tämä 8,2 magnitudin järistys ei ole se suuri maanjäristys, jota odotamme tällä alueella, sanoo Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen seismologi Mike Simons.

Chile on yksi maanjäristyksille alttiimmista maista, koska kaksi mannerlaattaa kohtaa sen rannikon edustalla. Murtumakohdasta syntyvä paine on erityisen korkea Chilen pohjoisosissa. Simonsin mukaan kyseisellä alueella ei ole ollut maanjäristystä 140 vuoteen, minkä johdosta alueelle on muodostunut suuri paine.

Lähteet: AFP, AP, Reuters