Varastetut arvotaulut löytyivät keittiön seinältä Italiassa

Yli kymmenen miljoonan euron arvoinen maalaus roikkui italialaisen taiteenystävän keittiössä liki 40 vuoden ajan.

kulttuuri
Taulut: Paul Gauguin Hedelmiä pöydällä tai pieni koira ja Pierre Bonnardin Nainen ja kaksi tuolia
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Kaksi varastettua arvotaulua on löytynyt italialaismiehen keittiön seinältä, missä taulut olivat ehtineet roikkua lähes 40 vuoden ajan.

Paul Gauguinin taulu Hedelmiä pöydällä tai pieni koira vuodelta 1889 on arvoltaan 10–30 miljoonaa euroa. Pierre Bonnardin taulun Nainen ja kaksi tuolia arvo on noin 600 000 euroa, Italian poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Taulut varastettiin lontoolaisen perheen kotoa vuonna 1970. Poliisi uskoo, että varkauden jälkeen taulut oli jätetty junaan matkalla Pariisista Torinoon.

Maalaukset päätyivät kadonneen tavaran liikkeeseen Torinon rautatieasemalle, ja vuonna 1975 ne myytiin italialaiselle taiteenystävälle huutokaupassa 45 000 liiralla eli noin 23 eurolla.

Mies ripusti taulut keittiönsä seinälle, missä ne ehtivät roikkua lähes 40 vuoden ajan, ensin Torinossa ja myöhemmin Sisiliassa.

Nyt jo eläkkeelle ehtineen miehen epäilykset heräsivät vasta, kun hänen poikansa näki kirjassa toisen Gauguinin maalauksen ja huomasi samankaltaisuuden, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Taulut löytyivät viime kuussa poliisitutkinnan jälkeen. Tutkinta alkoi, kun mies ilmoitti viranomaisille, että taulut hänen keittiössään oli mahdollisesti varastettu.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP