1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jari Korkki: Huligaanilarppi

Ruotsin jalkapallopäättäjät eivät ole uskaltaneet ahneuksissaan katsoa totuutta silmiin. Nyt heidän on pakko, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Jari Korkki. Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Tähän alkuun on syytä tällätä ns. _disclaimer. _En jaksa lukea lapsellisia kommentteja siitä, miksi politiikan toimittaja sekaantuu "minulle ah-niin-rakkaaseen-jalkapalloon". Tämän jutun kirjoittaja on viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana katsonut 207 jalkapallo-ottelua paikan päällä. Viimeksi Celtic Parkilla vähän yli viikko sitten.

Asialliset kommentit ovat toki tervetulleita.

Asiaan. Ruotsin Allsvenskankäynnistyi mahdollisimman surkeasti, kun 44-vuotias neljän lapsen isä, Djurgårdenin kannattaja, tapettiin Helsingborgissa ennen pelin alkua. Pullo päähän ja kenkää perään. Median perusteella näyttää siltä, että kaveri ei itse ole hulinoinut vaan hänen kimppuunsa on käyty ihan puskista. Eikä Helsingborg ole edes pahin kaikista, pikemminkin DIF-kannattajilla ja muilla tukholmalaisilla on ollut näitä ongelmia.

Ruotsi on antanut muualta kopioidun huliganismin rantautua maahan omaa tyhmyyttään.

Ruotsi on antanut muualta kopioidun huliganismin rantautua maahan omaa tyhmyyttään. Ennen vuoden 1994 USA:n lopputurnausta Ruotsin katsojaluvut pyörivät Suomen tasolla, siis parissa tuhannessa per matsi. Nyt naapurissa kiihkeimmät ottelut keräävät kymmeniä tuhansia. Se on sekoittanut päät naapurin katkarapukatsomoissa.

Ruotsin jalkapallopäättäjät eivät kruunukiimoissaan ole halunneet tai uskaltaneet siivota näitä idiootteja pois stadioneilta tai niiden liepeiltä. Helsingborgin ja koko Ruotsin jalkapalloikoni _Henrik Henke Larsson _ehti jo lausua, ettei kukaan pian laske lastaan jalkapallokatsomoon, jos vaarana on, ettei tämä palaa kotiin.

Olen asunut kolme vuotta Englannissa, jossa ilmiö kasvoi täysin sietämättömäksi. Näin ennalta sovittuja puukkotappeluita, joiden osanottajilla ei ollut mitään aikomustakaan mennä peliin. Olikohan helsingborgilaisillakaan?

Englannissa asiat on pantu kovalla kädellä kuntoon. Huligaaneihin suhtaudutaan nykyään kuin IRA:n terroristeihin.

Suomenkin futisskenestä löytyy porukkaa, jotka ihannoivat muka kansainvälistä meininkiä.

Ruotsissa kansankoti ei halua edes rekisteröidä näitä lapsiperheitä ja todellisia jalkapallokannattajia terrorisoivia peräkamaripoikia, koska kansalaisoikeudet. Just.

Emmekä me ole täällä täysin viattomia. Suomenkin futisskenestä löytyy porukkaa, jotka ihannoivat muka kansainvälistä meininkiä, soihtuja ja _myllyjä _eli kannattajien välisiä yhteenottoja.

Omasta kokemuksesta on pakko mainita lahtelaiset. Olen istunut kotkalaisessa baarissa, kun nämä sankarit tulivat haastamaan riitaa laulamalla, että Arto Tolsa oli juoppo. Varmaan, mutta myöskin lahtelaistenkin maajoukkueen sankari. Olen istunut töölöläisessä baarissa, kun lahtelaiset aloittivat väkisin tappelun, vaikka poliisi oli jo valmiiksi paikalla.

Helsingborgin tappaja on sentään itse ilmoittautunut poliisille. Litmasen patsaan polttajat piileksivät yhä.

Hävetkää!

Jari Korkki

kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja, joka katsoo vuosittain vähintään 40 jalkapallo-ottelua paikan päällä. Kannattaa kotimaassa Ykkösessä pelaavaa KTP:tä.