Hyppää sisältöön

Sähköautot valtasivat viidenneksen Norjan automarkkinoista

Maaliskuussa joka viides Norjassa myyty uusi auto oli sähköauto. Norja tarjoaa tuntuvia kannustimia sähköautojen hankkijoille.

Sähköautojen osuus Norjan automyynnistä nousi ennätystasolle maaliskuun aikana. Joka viides Norjassa maaliskuussa myyty uusi auto oli sähköauto.

Maaliskuun aikana Norjassa myytiin yhteensä noin 2 800 sähköautoa, kertoo norjalainen liikennealan sivusto OFV (siirryt toiseen palveluun).

Sähköautojen buumiin vaikutti yhdysvaltalaisen Teslan S-malli, jota myytiin maaliskuussa eniten kaikista automalleista. Myös muiden sähköautomallien, kuten Nissan Leafin ja Volkswagen e-Upin, suosio on kasvussa.

Monet tunnetut norjalaiset, muun muassa kruununprinssi Haakon ja Naton tuleva pääsihteeri Jens Stoltenberg, ovat hankkineet itselleen Teslan.

Norja tarjoaa sähköautojen hankkijoille useita kannustimia, kuten vapautuksia korkeista autoveroista, ilmaisen pysäköintiluvan ja luvan käyttää julkisen liikenteen kaistoja.

Uuden Teslan ostavien norjalaisten verohelpotukset voivat yltää jopa 91 000 euroon, joka on enemmän kuin Teslan myyntihinta eli noin 75 000 euroa.

Norjan hallitus on luvannut pitää kannustimet ennallaan vuoden 2017 loppuun asti tai kunnes maassa on myyty 50 000 sähköautoa. Tällä hetkellä Norjan teillä kulkee noin 26 000 sähköautoa.

Suomessa oli helmikuun lopulla 475 sähköautoa ja ladattavaa hybridiautoa, kertoo sahkoinenliikenne.fi (siirryt toiseen palveluun).

Juttua muutettu 2.4.2014 kello 21.18: Lisätty tieto Suomen sähköautojen ja ladattavien hybridiautojen määrästä.

.
.