1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Japani ilmoitti virallisesti: Valaanpyynti Etelämantereen vesillä loppuu

Japani taipuu YK-oikeuden päätökseen ainakin yhden pyyntikauden ajaksi. Päätöksen mukaan Japanin on muutettava pyyntiohjelmaa, jotta se täyttäisi tieteellisen pyynnin ehdot. Valaanlihan markkinat Japanista ovatkin huvenneet.

Japanilaiset kalastajat paloittelivat hanhennokkavalasta Wadan satamassa heinäkuussa 2009. Kuva: Franck Robichon / EPA

Japani on ilmoittanut virallisesti, etteivät sen valaanpyyntialukset lähde tällä pyyntikaudella Etelämanteretta ympäröiville vesialueille. Muilla valasvesillä pyynti jatkuu, kalastusvirasto sanoo. Kausi alkaa vuoden lopussa.

Japanin saalis on pääasiassa lahtivalaita, mutta Etelämantereen vesillä on pyydetty myös silli- ja ryhävalaita.

YK:n kansainvälinen tuomioistuin päätti tällä viikolla, että Japanin on lopetettava valaanpyyntilupien myöntäminen Etelämantereen vesille, kunnes pyyntiohjelman ehtoja on muutettu.

Pääministeri Shinzo Abe kuvasi tuoreeltaan Haagin oikeuden päätöstä syväksi pettymykseksi, mutta sanoi Japanin taipuvan siihen. Japanin kalastusvirasto vahvisti päätöksen torstaina.

Kaupallinen valaanpyynti on ollut kielletty kansainvälisellä sopimuksella vuodesta 1986. Japanin mukaan sen pyynti on ollut tieteellistä. Tutkimuksen tarkoituksena on osoittaa, että valaskannat kestäisivät myös kaupallisen pyynnin, Japani sanoo.

Pyyntiä on vastustettu niin maalla kuin merellä. Siellä valaansuojelijat ovat häirinneet pyyntialuksia, maalla ratkaisua on haettu oikeudesta. Haagin tuomioistuimeen asian vei Australia, jonka mielestä tieteellinen peruste on valetta.

Tuomioistuin katsoi, että saaliiden koko ei puhu tutkimuksen puolesta: vuodesta 2005 lähtien on tapettu 3 600 valasta. Saalis on pääasiassa lahtivalaita, mutta Etelämantereen vesillä on pyydetty myös silli- ja ryhävalaita.

Liha on myyty ravintoloihin ja kotikeittiöihin, joskin viime vuosina se on kasaantunut yhä enemmän kylmävarastoihin, sillä kysyntä Japanissa on romahtanut.

Valaanliha ei enää kelpaa kuluttajille

Japanin pienillä rannikkoyhteisöillä on kansainvälisen yhteisön hyväksymä lupa pyydystää valaita omaan kulutukseensa. Sitä perustellaan vakiintuneella perinteellä. Japanissa rannikkokylät ovatkin ainoita paikkoja, joissa valaanlihaa yhä syödään normaaliravintona.

Muutoin valaanpyynnistä on tullut lähinnä symboli kansalliselle kulttuurille, ja vaatimukset pyynnin kieltämisestä on koettu kulttuurisen itsemääräämisoikeuden rajoittamiseksi. Vaikka valaanliha ei japanilaisille enää maistukaan, mielipidekyselyissä kansalaisten enemmistö on tukenut valaanpyyntiä.

Japanin lisäksi valaita pyytäviä maita ovat vain Norja ja Islanti. Norja ilmoitti tällä viikolla pitävänsä pyyntikiintiönsä ennallaan, vaikka todelliset saalit eivät ole viime vuosina yltäneet kiintiön kokoisiksi. Viime vuonna pyydettiin 594 valasta.

Toisin kuin Japani, Norja ja Islanti eivät kiistä pyyntinsä kaupallisuutta. Myös Norjassa valaanlihalla on kuitenkin markkinointivaikeuksia. Norjalaiset pitävät sitä köyhän miehen proteiinina. Kansalaiset haluavat pizzaa, tuumitaan ympäristöjärjestö Greenpeacen Norjan osastosta.