Poliisiyhdistyksen Harjula: Töitä on paljon ja tekijöitä vähän

Keski-Suomen poliisien yhdistyksen puheenjohtaja Jussi Harjulan mukaan poliisia vaivaa resurssipula, jota ei ratkaista muulla kuin rahalla. Harjula kertoo, että Keski-Suomessa muun muassa tutkinnan puolella on valtavasti töitä, eivätkä työntekijämäärät päätä huimaa.

Kotimaa
Poliiseja työssään.
Yle

Eilen julkisuuteen tuodussa keskisuomalaispoliisien johdolle osoittamassa kirjeessä todetaan muun muassa, että poliiseja on liian vähän, aikaa kouluttautumiseen ei ole, rikostutkijat uupuvat juttupinojen alle ja hälytystehtäviä jää jopa hoitamatta.

Kirjeessä nostetaan esiin myös poliisin työhön, työturvallisuuteen ja jaksamiseen liittyviä asioita.

Keski-Suomen Poliisien Yhdistys ry:n puheenjohtaja Jussi Harjula kommentoi kirjeen tietoja Yle Keski-Suomen haastattelussa.

Ollaanko nyt tilanteessa, että kansalaisten turvallisuus vaarantuu?

-_ Ei missään tapauksessa olla siinä tilanteessa. Avoin kirje on viime vuoden puolella syksyllä kirjattu. Se on saatettu poliisilaitoksen johdon tietoon ja sitä on puoli vuotta sitten käyty läpi sekä johdon että henkilöstön kesken. Silloin ajateltiin, että muuttuko mikään vuoden vaihteessa, kun tulossa oli PORA III-uudistus, oli päällikkö vaihtumassa ja niin edelleen. Voin sanoa, että alkuvuosi on ollut parempi kuin viime vuosi, mutta kuluva vuosi, erityisesti kesä on vielä arvoitus, miten homma tulee menemään._

Voidaanko poliisien turvallisuus tällä hetkellä taata?

- Kyllä pääsääntöisesti voidaan. Työturvallisuus on meillä ykkösprioriteetti samoin kuin henkilöstön hyvinvointi. Siihen poliisilaitos ja henkilöstö pyrkii, että työ pysyy mielekkäänä. Tottakai työpaine joissain tapauksessa heikentää työhyvinvointia, mutta nyt ei kuitenkaan olla samassa tilanteessa kuin viime kesänä.

Millaisten asioiden kohdalla parantumista on tapahtunut?

- Tänä vuonna on selkeästi parannettu resurssitilannetta. Meillä on tavoitepartiovahvuudet ja niihin on otettu parempi ote kuin viime vuonna. Erityisesti viikonloppuöissä on tapahtunut selkeä parantuminen.

Onko rikostutkinnan puolella tapahtunut parannusta?

- Iät ja ajat on ollut varmaan se sama ongelma, että jos tulee niin sanottu pimeä juttu, niin valitettavasti jos juttu ei ole huomattavan tärkeä, niin kyllä se aika nopeasti päätyy niin sanotusti keskeytetty-tilaan. Ei voida vähistä resursseista repiä sellaisiin juttuihin väkeä. Olen kuullut, että tutkinnassa on valtavasti töitä ja työntekijämäärät ei päätä huimaa. Ymmärtääkseni kuitenkin yhteishenki on hyvä ja työmoraali korkea. Jutuista selvitään, vaikka hankalaa välillä onkin.

Eikö ongelmia käsitellä organisaation sisällä tarpeeksi tehokkaasti?

- Kyllä käsitellään. Kyllähän meillä jokainen tietää, että resurssiongelma on eli töitä on paljon ja tekijöitä vähän. Se on valtakunnallinen ongelma, ei vain Keski-Suomen tai Sisä-Suomen. Kyllähän kansanedustajilla on suurin vastuu tässä asiassa. Meillä tämän vuoden kehys on ennusteen mukaan 2,6 miljoonaa tappiollinen, että aika hankala on keksiä sellaiseen mitään hyvää sanottavaa. Jos budjetti vahvistetaan huhtikuussa, niin hankalammat ajat on edessä.

Onko keskustelu ollut avointa vai halutaanko ongelmia lakaista maton alle?

- Kyllä näistä on keskusteltu julkisuudessa iät ajat ja vähän väliä poliisista puhutaan, resurssiongelmista ja muun muassa työttömistä poliiseista. Viime viikon leikkauspäätökset vaivaa vähän jokaista, eikä siinä poliisi kerää sympatiaa enemmän kuin muutkaan. Ei me saada lisää rahaa ja sitten mennään vähemmällä. Meillä on olemassa henkilöstölle äänitorvi, tässä tapauksessa minä ja on myös kokoonpanoja, missä on keskusteluyhteys päälliköiden ja henkilöstön välillä. Asiat pitää viedä tässä organisaatiossa järjestöjen kautta eteenpäin, että niihin voidaan saada vaikutusta.

Huolet on nyt tuotu julkisuuteen, millaisia reaktioita toivot niihin johdolta, hallinnolta tai eduskunnalta?

- Suurin ongelma on raha. Ei me saada meidän resurssitilannetta parempaan suuntaan kuin rahalla. Resurssitilanne on se, joka karkeasti sanottuna aiheuttaa työpahoinvointia. Ei ole olemassa mitään taikatemppuja eli päälliköille on annettu kehys ja jos se vahvistetaan nyt parin viikon päästä vajaat kolme miljoonaa tappiolliseksi, niin hankala siitä on kyllä repiä huumoria. Tottakai me palvelemme parhaamme mukaan.