Ruotsinkielisiä on Kokkolassa yhä vähemmän

Ruotsinkielisten määrä pienenee Kokkolassa. Suhteellinen osuus on ollut laskussa jo pitkään, mutta myös absoluuttista vähenemistä tapahtuu. Tällä tahdilla ruotsinkielisiä on kaupungissa kolmen vuoden päästä enää alle 6000.

ruotsin kieli
Lippuja Kokkolan kaupungintalon edessä. Taustalla näkyy katolla oleva vaakuna
Sami Lindblad / Yle

Viime vuonna Kokkolan ruotsinkielisten määrä notkahti peräti 80:lla – lasku on suurin tällä vuosituhannella. Vuodesta 2000 lasku on jo 500:n luokkaa. Ruotsinkielisiä on kaupungissa nyt vajaat 6200; koko asukasluku on vajaat 47 000.

Ruotsinkielisten suhteellinen osuus on pienentynyt pitkään suomenkielisten kaupunkiin muuton takia, mutta myös absoluuttisina lukuina ruotsinkielisten määrä on laskenut kahta vuotta lukuunottamatta koko vuosituhannen ajan.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Stefan Andersson on kehityksestä huolissaan. Hän uskoo, että sen taustalla on useita syitä muutosta suomenkielistymiseen. Vanhemmat eivät esimerkiksi aina mieti, minkä kielisiksi he rekisteröivät lapsensa:

– Ehkä sitä pitäisi nostaa esille, että vanhemmat pohtisivat asiaa.

Toisaalta kaksikieliset ovat Anderssonin mukaan myös kysyttyjä työmarkkinoilla, mikä voi lisätä poismuuttoa.

Ruotsinkielisen koulutoimenjohtajan Per-Olof Nyströmin mukaan valtaosa kaksikielisten perheiden lapsista valitsee Kokkolassa yhä ruotsinkielisen koulun.

Ida-Maria Björkqvist / Yle Österbotten