1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Oikeus hylkäsi Kummolan vaatimukset kohutun kirjan julkaisusta

Jos käräjäoikeus olisi hyväksynyt Jääkiekkoliiton hakemuksen, se olisi tarkoittanut ennakkosensuurin käyttöönottoa. Kirjaan on joka tapauksessa tehty nyt muutoksia.

Kalervo Kummola. Kuva: Yle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummolan ja Suomen jääkiekkoliiton tekemän turvaamistoimihakemuksen. Hakemuksen hyväksyminen olisi tarkoittanut ennakkosensuurin käyttöönottamista Suomessa. Jääkiekkoliitto ja puheenjohtajansa Kummola jättivät hakemuksen helmikuussa, jotta toimittaja Pentti Sainion Kummolaa käsittelevän kirjan julkaisu, myynti ja jakelu olisi kielletty sakon uhalla.

Käräjäoikeuden päätöksessä muistutetaan, että sananvapauden käyttämistä ei voi ennakolta estää mikään viranomainen eikä yksityinen taho. Suomen perustuslain mukaan ennakolliset esteet eivät ole mahdollisia.

Käräjäoikeus on tullut siihen johtopäätökseen, että se toimisi perustuslain vastaisesti, jos se olisi hyväksynyt Kummolan ja Jääkiekkoliiton vaatimuksen.

– Sananvapaus voitti, Kummola hävisi, kommentoi Into-kustantamon Jaana Airaksinen.

Kirja julkaistaan myöhemmin keväällä. Kustantamo perustelee, että kirjan sisältö on tärkeä ja se koskee jokaista suomalaista veronmaksajaa. Kirjassa kerrotaan, kuinka rahavirrat liikkuvat urheilumaailmassa.

Kummola kommentoi jo ennen käräjäoikeuden päätöstä, että "juttu on voitettu". Kirjan nimi oli aluksi Kummolan rahankääntöpiiri. Nyt se on _Kummolan kääntöpiiri – urheiluviihteen kulissien takaista peliä. _Kummola kertoi Yle Urheilulle, että etenkin kirjan nimi oli hänelle painava seikka.