"Tärkeintä on olla aito" – tangokuninkaalliset jakoivat vinkkejä kilpailijoille Kuopiossa

Neljä entistä tangokuninkaallista tapasi Yle Savon toimituksessa tangolaulukilpailun esikarsinnassa. He kertovat Tangomarkkinoiden voiton tuoneen elämään onnellisia ja kiireisiä hetkiä.

tangokuninkaalliset
Neljä tangokuninkaallista samassa kuvassa: Petri Hervanto (Tangokuningas 1999), Jukka Hallikainen (Tangokuningas 2008), hallitseva tangokuningatar Heidi Pakarinen (keskellä) ja Tiina Räsänen (Tangokuningatar 1994)
Neljä tangokuninkaallista samassa kuvassa: Petri Hervanto (Tangokuningas 1999), Jukka Hallikainen (Tangokuningas 2008), hallitseva tangokuningatar Heidi Pakarinen (keskellä) ja Tiina Räsänen (Tangokuningatar 1994)Antti Karhunen / Yle

Hallitseva tangokuningatar, siilinjärveläislähtöinen Heidi Pakarinen oli torstaina kannustamassa kilpailijoita, jotka havittelevat vuoden 2014 tangokuninkaallisen titteliä. Pakarinen kuvaili tunnelmaa hyväksi ja lämpimäksi esikarsintakilpailussa Kuopiossa.

- Täällä on sellainen perheenomainen, lämmin tunnelma. Kukaan ei tunnu ainakaan kovin pahasti jännittävän.

Pakarinen sanoo lähteneensä aikoinaan itse mukaan kilpailuun ilman tiettyjä odotuksia, ja lopulta voiton jälkeinen vuosi on tuonut mukanaan paljon enemmän kuin hän osasi odottaa.

Koko tangomatka on otettava avoimesti vastaan sellaisena kuin se tulee.

Heidi Pakarinen

- Olen saanut uusia kontakteja ja tavannut paljon ihmisiä. Minulle musiikki ja ihmiset ovat voimanlähde, joten olen unelmatyössä.

Heidi Pakarinen pitää tangokuninkaallisen tärkeimpänä ominaisuutena aitona pysymistä.

- Tässä ei voi olla tiukkapipona, vaan on oltava oma aito itsensä ja kyetä elämään hetkessä ja heittäytyä. Koko tangomatka on otettava avoimesti vastaan sellaisena kuin se tulee, Pakarinen hymyilee.

Oma jaksaminen on muistettava

Helppoa matka ei tangokuninkaallisille aina ole. Työtilaisuuksia ja matkustamista tulee paljon, ja myös yötyötä on pystyttävä sietämään.

- Sen takia tärkeintä onkin oma jaksaminen. Tilaisuuksia on paljon, mutta ihan kaikkeen ei tarvitse lähteä, täytyy myös osata sanoa ei. Olen itsekin parista keikasta kieltäytynyt.

Myös vuoden 1999 Tangokuningas Petri Hervanto ja vuoden 1994 Tangokuningatar Tiina Räsänen muistuttavat, että omaa määränpäätä ja tavoitteita ei saa unohtaa.

- Vaikeinta on se, että pystyy pitämään omat päämäärät selkeinä. On vaan muistettava, mitä on lähtenyt tekemään ja minkä takia sitä asiaa tekee. Ensimmäinen vuosi menee niin vauhdikkaasti, ettei pysty edes muistamaan mitä kaikkea on tehnyt, Petri Hervanto nauraa.

- Tangokuninkaallisena on tehtävä sitä, mistä tykkää ja antaa sen näkyä ja kuulua kunnolla. Se on tämän ammatin kantava voima, myös Tiina Räsänen toteaa.

Julkisuus on muuttunut merkittävästi

Hervanto muistuttaa, että vuosien aikana tangokuninkaallisena ja julkisuudessa oleminen on muuttunut merkittävästi. Esimerkiksi esiintymispaikat ja ohjelmisto ovat erilaisia kuin vuosia sitten.

Tangokuninkaallisena on tehtävä sitä, mistä tykkää ja antaa sen näkyä ja kuulua kunnolla.

Tiina Räsänen

- Ennen pystyttiin olemaan esimerkiksi TV:ssä paljon, koska julkisuudessa oli ylipäätään niin vähän ihmisiä. Nykyään on niin monia laulukilpailuja kuten Idols ja Voice of Finland, joten tunnettuja ihmisiäkin on enemmän. Nykyään julkisuus on myös luonnollisempaa eikä niin iso juttu, Hervanto pohtii.

Heidi Pakarinen pitää tangoa ja Tangomarkkinoita kuitenkin yhä tärkeänä asiana suomalaisille.

- Mikään ei herätä niin paljon tunteita kuin tango. Olen onnellinen lopun elämääni, että olen saanut tehdä työtä, josta olen pitkään unelmoinut. Nyt on sellainen tunne, että luopuuko tästä unelmasta sittenkään, vaikka kruunu annetaan pois, tuore Tangokunungatar hymyilee.

Tangokuninkaan titteli ratkeaa lopullisesti 10.7. ja Tangokuningatar kruunataan 12.7. Molemmat finaalit nähdään ja kuullaan suorina lähetyksinä Yle TV1:llä, Radio Suomessa ja osoitteessa yle.fi/tangomarkkinat.