Kymppiluokka kasvattaa jatko-opintoihin - "Mulla on jokaikinen numero noussut"

Kymppiluokalle hakeminen muuttuu kesästä lähtien koko maassa. Kesäkuun puolivälistä alkaen peruskoulun jälkeiselle kymppiluokalle haetaan ensimmäistä kertaa vain nettihaulla. Kymppiluokan suorittajien määrä on pysytellyt viime vuodet ennallaan, mutta suunniteltu oppivelvollisuusiän nosto saattaa tuoda tähän muutoksia.

Kotimaa
Vaasalainen Markus Tauriainen.
Vaasalainen Markus Tauriainen aikoo hakea liikunnanohjaajaksi.Samuel Aghar / Yle

Vaasalainen Markus Tauriainen haaveilee liikunnanohjaajan työstä. Kymppiluokalla numerot ovat nousseet ja jatko-opintoihin avittaa työharjoittelu kaupungin liikuntakerhon vetäjänä.

– Mulla on jokaikinen numero noussut ja sitten kun olen vielä saanut tämän paketin tähän, että olen pystynyt olemaan kaksi kertaa viikossa työharjoittelussa, niin todennäköisesti pääsen sinne minne mä aion hakea, Markus Tauriainen iloitsee.

Kymppiluokkalaisten määrä on pysytellyt viime vuodet ennallaan. Vuosittain kymppiluokan suorittaa noin 2500 oppilasta. Opetusta tarjoavien oppilaitosten määrä on laskenut, samoin peruskoulussa kymppiluokan suorittaneiden määrä. Peruskoulujen lisäksi kymppiluokan opetusta tarjoavat muun muassa kansanopistot ja aikuislukiot.

Oman lisänsä kymppiluokan tulevaisuuteen tuo suunniteltu oppivelvollisuusiän nosto 17 vuoteen, se saattaa tuoda lisää oppilaita kymppiluokalle.

Vaasassa loppuu hyysääminen

Vaasan kymppiluokka.
Vaasan kymppiluokka atk-tunnilla.Samuel Aghar / Yle

Kymppiluokkalaisten rauhallinen naputtelu Hietalahden koululla loppuu keväällä. Edessä on muutto Vöyrinkaupungille ja siirtyminen yhden opettajan siipien suojasta useiden aineenopettajien vastuulle.

– Trendi on ikävä kyllä se, että aineenopettajajärjestelmään ollaan enemmän menossa. Ja Vaasa tuntuu noudattavan tätä samaa linjaa, kertoo kymppiluokan opettaja Maija Raatikainen.

Ensi syksystä alkaen oppilaiden oma vastuu opinnoista korostuu. Opettajan tiivis kontrolli puuttuu, samoin luokkahenki. Maija Raatikaisen mukaan erityistä tukea tarvitsevat oppilaat eivät hyödy aineenopettajajärjestelmästä, vaan heille yhden opettajan hyysääminen on ollut hyvä juttu.

– Suureen kouluun siirtyminen tulee aiheuttamaan erilaisia, varmasti myös sopeutumisongelmia. Mutta varmasti siinä on myös paljon hyvääkin, Raatikainen pohtii.

Haku muuttuu kesällä

Haku kymppiluokalle muuttuu kesällä koko maassa. Aiemmin riitti yhteydenotto koululle, mutta kesäkuusta alkaen kymppiluokalle haetaan vain netissä. Syksyllä tiedetään, vähenivätkö hakijat vai tuliko heitä lisää.

Muutoksista huolimatta jotain pysyvääkin kymppiluokka tarjoaa.

– Nuoren kokonaisvaltainen kasvu ja nuoreen aikuisuuteen kasvaminen ja kehittyminen ja lisävuoden tarve, se ei tule koskaan muuttumaan. Se tulee säilymään samana ja toivottavasti se kokonaisvaltainen nuoresta huolenpito myöskin mahdollistuu aineenopettajajärjestelmässä, Maija Raatikainen kertoo.