1. yle.fi
  2. Uutiset

Huhtikuun vauvat saavat köllötellä tilkkupeitolla

Salon tilkkukiltalaiset lahjoittavat juhlavuotensa kunniaksi jokaiselle Salon aluesairaalassa huhtikuussa syntyvälle vauvalle tilkkutäkin. Innokkaat käsityöntekijät ovat neuloneet vauvoille myös villasukkia ja myssyjä. Tyksin keskosvauvat ovat saaneet kaappeihinsa lämmikkeeksi nuppupeittoja.

Tilkkutäkki
Vauvojen tilkkupeittoja.
Tarja Hiltunen / Yle

Kun käsityöntekijä huomaa, että sukkia, myssyjä, liinoja, huiveja ja paitoja alkaa olla reilusti yli oman tarpeen ja sukukin on jo omansa saanut, löytyy kiitollisia vastaanottajia synnytyssairaaloista. Tuoreet vanhemmat ottavat kiitollisina vastaan pikkuruisia villasukkia tai pipoja.

Salon Tilkkukilta lahjoittaa 20-vuotisjuhliensa kunniaksi huhtikuussa Salon aluesairaalassa syntyneille vauvoille tilkkupeiton. Peittoja on kaikkiaan 76 kappaletta.

- Määrä kyllä riittää, kuussa syntyy keskimäärin 70 lasta, laskee synnytys- ja naistentautien osaston osastonhoitaja Eila Lahti.

Peiton kuvioidea syntyy vasta tehdessä

Salolainen Maija-Liisa Leino teki sairaalaan kolmetoista peittoa. Kotona oli teon alla useampi peitto samaan aikaan.

- Tilkkupeittoja tehdään vaiheittain. Joku tilkku saattaa sopia toiseen täkkiin paremmin. Yksi idea poikii aina toisen. Vaikeampi on lopettaa, hän nauraa.

Tilkkutäkkien lisäksi monen salonseutulaisen vauvan jalkoja lämmittää Maija-Liisan neulomat villasukat.

- Lopetin laskemisen 300 parin jälkeen.

Innokas kädentaitaja sai perikunnalta kaksi pussilllista lankoja, joista hän kokeeksi neuloi muutaman vauvan päähän sopivan pipon.

Nallekuvioinen tilkkupeitto.
Tarja Hiltunen / Yle

Joko vaikka ensi syksynä vauvat saavat myös pipon mukaansa lähtiessään sairaalasta?

- Älkää yllyttäkö, huikkaa Maija-Liisa ja pinoaa lisää tilkkupeittoja vanhemmille valittavaksi.

Tilkkupeittojen lisäksi Salon Tilkkukilta valmistaa nuppupeittoja Turun yliopistollisen keskussairaalan keskolaan. Keskoskaappiin laitettava peitto valmistetaan tarkkojen ohjeiden mukaan Sen koko saa olla korkeintaan 40 x 40 cm. Peiton pohjamateriaali pitää olla flanellia tai muuta pehmeää kangasta, eikä siinä saa olla mitään, mikä jäisi esimerkiksi kanyyliin kiinni.

Lue seuraavaksi