1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Katupölyä kampitetaan kaulahuivilla

Pölykuorma haastaa tänä keväänä muutkin kuin hengityssairaat. Varsinaisia hengityssuojaimia näkyy vain harvoin, mutta suojaan pölyltä pyrkii Kokkolanseudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtajan Anne Holmbäckin mukaan valtaosa. Siivouksen hän soisi ulottuvan sivukaduillekin mahdollisimman pian.

Kuva: Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Kokkolanseudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Anne Holmbäck kuvaa kevättä poikkeukselliseksi:

– Lyhyen talven jälkeen esillä ovat kaikki pölyt, mitä luonto vain voi antaa plus katupöly. Varmasti on odotettu takatalvea ja siksi ei ole raaskittu lakaista hiekkoja pois.

Viime viikot ovatkin olleet hankalia kaikille, eivät vain hengityselinsairaille, sanoo Holmbäck. Se näkyy suojautumisessa:

– On ne nuoria tai vanhoja, lapsia tai vanhuksia, niin kaikilla on oikein pölyisillä kaduilla joku suojain päällä. Ja jos ei ole, on ylimääräistä nuhaa ja aivastelua. Purkka tuntuu hiekkaiselta ja ripsiväri valuu, kun silmät vuotavat, havainnollistaa Holmbäck.

Purkka tuntuu hiekkaiselta ja ripsiväri valuu, kun silmät vuotavat

Kokkolanseudun Hengitysyhdistyksen puheenjohtaja Anne Holmbäck

Suojat ovat kuitenkin pääasiassa kaulahuiveja ja muita asusteita, varsinaisia suojaimia käyttää vain harva.

– Luulen, että meillä on sellainen ajatus, ettei kehtaa näyttää erilaiselta kuin muut ja suojautua kunnolla.

Kokkolassa on Holmbäckin mielestä märkälakaistu katuja kiitettävästi. Hän toivoo silti, ettei keskustan ulkopuolisia katuja unohdettaisi.

– Ymmärrän, etteivät koneet ja miehistö riitä millään joka puolelle yhtä aikaa. Mutta toivottavasti siihen nyt paneudutaan niin, että kaikki saavat helpotusta mahdollisimman nopeasti.