Tutkimus: Aamun valo laihduttaa

Puoli tuntia kirkkaassa valossa aamupäivällä voi näkyä painossa useiden kilojen pudotuksena, sanovat yhdysvaltalaistutkijat.

Ulkomaat
Aurinko lehdettömän puiden oksien läpi.
Yle

Ihmisillä, jotka altistuvat päivänvalolle aamupäivällä, on selvästi pienempi painoindeksi kun heillä, jotka saavat saman verran valoa iltapäivällä, kertoo tuore yhdysvaltalainen tutkimus. Mitä varhaisempi valo, sitä selvempi ero, Luoteis-Yhdysvaltain yliopiston tutkimus osoittaa.

Valo on voimakkain yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa ihmisen sisäiseen kelloon. Se säätelee vuorokausirytmiä, joka vuorostaan säätele energiatasapainoa, selittää neurologi Phyllis C. Zee.

Koeryhmä oli tutkimuksessa melko pieni, 54 ihmistä, ja lisätutkimukset ovat tarpeen, tutkijat myöntävät, mutta siitä huolimatta he ovat vakuuttuneita tuloksistaan.

Noin 20 prosentin ero painoindeksissä selittyy heidän mukaansa juuri valolla, ei liikkuvuuden tai ravinnon kalorien eroilla. Siihen eivät vaikuta tutkimuksen mukaan myöskään nukkuma-aika, ikä tai vuodenaika.

Sisällä luksit loppuvat kesken

Käytännön viesti on, että ihmisten kannattaisi altistua nykyistä enemmän kirkkaalle valolle kello kahdeksan ja keskipäivän välisenä aikana, Zee sanoo. Hänen mukaansa jopa 20–30 minuuttia riittää vaikuttamaan painoindeksiin.

– Ellei ihminen saa kylliksi valoa aamupäivällä, sisäinen kello voi joutua epätahtiin, mikä puolestaan saattaa muuttaa metabolismia ja nostaa painoa.

Zeen mukaan valolle altistumisen tärkeä raja kellonajan lisäksi on 500 luksin ylittyminen. Luksiluku kertoo valon voimakkuudesta valaistulla pinnalla.

Ulkona on pilvisenäkin päivänä vähintään tuhat luksia, mutta sisällä on paljon hämärämpää. Loisteputkin valaistussa kirkkaassa toimistossa voidaan yltää 500 luksiin, mutta 250 on toimistoissa tavallinen luku, ja kotona luksit jäävät usein alle sataan.

Luoteis-Yhdysvaltain yliopiston tutkimus on julkaistu PLoS ONE -tiedelehdessä. Myös aiemmissa tutkimuksissa on saatu näyttöä valon merkityksestä ihmisen metabolismille ja hänen nälän- ja kylläisyydentunteilleen.