Hyppää sisältöön

Kapellimestari Atso Almila: "Kulttuurileikkaukset hyttysen ininää"

Kulttuurisäästöjen merkitys yhteiskunnalle on pieni, mutta kulttuuritoimijoille rampauttavan suuri, Almila sanoo. Hänestä orkesterit palvelevat entistä monipuolisemmin erilaisia yleisöjä. Atso Almila johtaa perjantaina Sinfonia Lahtea George de Godzinskyn ja suomalaisen elokuvamusiikin kunniaksi pidettävissä konserteissa.

Sibeliusakatemian professori, kapellimestari Atso Almila kehuu suomalaisia orkestereita monipuolisuudesta. Tarjolla on entistä laajempia kattauksia monista musiikkigenreistä.

Esimerkiksi Sinfonia Lahti lienee suurelle yleisölle jopa tutumpi klassisten popsäveltäjien konserteista kuin sinfoniamusiikin esityksistään.

Kulttuurilaitoksista säästäminen on tämän tästä tapetilla, joten monipuolistuminen on myös eräänlainen vastaisku leikkauspuheille.

Tarkoitus on, että jokainen veronmaksaja saa rahoilleen vastinetta.

Atso Almila

- Tarkoitus on, että jokainen veronmaksaja saa rahoilleen vastinetta. Yritetään saada kausikorttiyleisön lisäksi käymään ne, jotka eivät ole ennen kohdanneet orkesteria ja kokevat elämyksen siitä, miten hienosti iso koneisto soi. Silloin tulee ehkä mieleen tulla kuuntelemaan jotain muutakin, Almila pohtii.

Hänen mukaansa keskustelussa klassisen musiikin tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta puuttuu suhteellisuudentaju.

- Jos kulttuurista leikataan, säästön merkitys yhteiskunnalle on tavattoman pieni, mutta kulttuuritoimijoille vaikutus on rampauttavan suuri. Jos orkesterilta viedään vaikka 2 000 euroa, se on kuin hyttysen ininää ison kaupungin budjetissa. Rahalla voisi kuitenkin palkata viikoksi maailmanluokan solistin, vertaa Atso Almila.

"Godzinsky ansaitsee tulla nostetuksi uudelleen esille"

Yhdenlainen kattaus musiikkitarjonnasta nähdään ja kuullaan Lahden Sibeliustalossa perjantaina, kun Sinfonia Lahti konsertoi kunnianosoituksena suomalaiselle elokuvamusiikille George de Godzinsky 100 vuotta -konsertissaan.

Venäjällä syntynyt Godzinsky oli monipuolinen muusikko, joka sävelsi niin operetteja kuin iskelmiä ja elokuvamuusiikkiakin. Hän toimi myös Radion viihdeorkesterin kapellimestarina vuodesta 1953 vuoteen 1980 asti.

Sinfonia Lahden kapellimestarina vieraileva Atso Almila kertoo, että konsertissa on kolme osastoa: operettimusiikkia, jota Godzinsky mielellään johti, hänen sovituksiaan muiden teoksista ja hänen omia sävellyksiään.

- Tapasimme nuoruudessani monesti. Hän oli täydellinen herrasmies ja huima taituri. Hyvä instrumentissaan. Tuki ja auttoi ihmisiä ympärillään. Hän näki aina hyvää siinä, kun joku muu menestyi. Hän on loistava esimerkki ja ansaitsee tulla nostetuksi uudelleen esille.

.
.