Ellinkulmalla ikäihminen virkistyy

Juuan keskustassa sijaitseva ikäosaamiskeskus Ellinkulma tarjoaa juttukavereita, hyödyllistä tietoa, liikuntaryhmiä ja myös terveysneuvontaa. Kun Kela ja moni muu toimija vähentää asiakaspalveluaan, niin se tietää lisää työtä Ellinkulman terveydenhoitaja Raija Rantalalle.

Juuka
Teräsvaarit Ellinkulmalla Juuassa.JPG
Yle / Tapio Laakkonen

Joulukuussa 2010 avattu ikäosamiskeskus Ellinkulma muutti kulman taakse huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Jumppatila, keittiö, itsehoitopiste ja Raija Rantalan työhuone löytyvät aivan ydinkeskustasta. Aikoinaan tilat ovat olleet pankkisalina. Nyt salin täyttää ikäihmisten rupattelu ja kuulumisten vaihto.

Ellinkulmalla käy jatkuvasti noin 50 miestä ja 70 naista. Terveydenhoitaja Raija Rantala kertoo, että ikäihmiset tarvitsevat paljon henkilökohtaista neuvontaa erilaisissa asioissa.

- Reseptijuttuja, katsotaan yhdessä, mitä lääkäri on sanonut. Työtä riittää myös kuulokojeiden kanssa. Kun Kela lopetti toimipisteen, niin se näkyy täällä lisääntyvänä neuvontana. Hyvin monenlaisia papereita täällä yhdessä täytämme.

- Tänne on muodostunut erilaisia toiminnallisia ryhmiä. Runoryhmä, lauluryhmät, erilaisia käsityöryhmiä, keskusteluryhmiä ja tietenkin liikkuvat ukot ja -leidit tietysti.

Teräsvaarit koolla

Raimo Tuonoselle Ellinkulma tuo vaihtelua elämään.

- Yksin kun elän, niin tämä tuo vaihtelua päivään. On mukava nähdä toisia ja heittää huulta heidän kanssaan. Sitten osallistun myös näihin "lauletaan yhdessä" -tilaisuuksiin.

*Tenho Turuselle *Ellinkulma tarkoittaa tiistaiaamuista liikuntaryhmää ja kiikkutuolivieraan kuuntelemista:

- Kyllä minä odottelen aina mielenkiinnolla, kuka on tällä kertaa kiikkutuolivieraana. Vieraita on ollut hyvin laaja-alaisesti, kunnan virkamiehistä pappeihin ja eri alan asiantuntijoihin. Samoin peilisalijumppa on minun mieleen.

Olavi Tiittanen on Juuan entinen kunnanjohtaja. Mies on tällä hetkellä pian 92-vuotias ja kuuluu Ellinkulman vakioasiakkaisiin. Pilke silmäkulmassa Tiittanen antaa lähestulkoon puhtaat paperit myös Juuan kunnan nykyiselle johdolle.

- Muutoin hyvä, mutta Juuassa on paljon asioita, jotka olisi pitänyt hoitaa jo vuosia sitten. Kunhan nuo hoidetaan ajan tasalle, niin kyllä Juuassa pystytään elämään siinä missä muuallakin.

- Kun asun yksin, niin tulemalla Ellinkulmalle vastustan mökkihöperyyttä. Minulla kun on niin paljon tuota puhumista, niin täällä tapaamani kanssaihmiset eivät pääse ihan pian minusta eroon.

- Amerikkalaisten tutkijoiden mukaan ihminen lakkaa vanhenemasta hänen täytettyään 90 vuotta, veistelee Tiittanen.

Ensio Toivaselle tärkeimpiä Ellinkulman palveluita ovat liikunta ja turiseminen toisten ihmisten kanssa.

Arvo Kuivalaiselle Ellinkulma on tuttu järjestöjen kautta:

- Eläkeliiton asioissa on täällä tullut vierailtua. Samoin Sydänyhdistyksen kevätkokous on tulossa.