1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Näin saat pelargoniat kasvamaan taimesta – vältä kukkamultaa

Mikäli olet aloitteleva multasormi ja haluat pelargoniat hehkumaan kesäksi, hortonomi Juha Forsblomilla on tukku hyviä neuvoja. Juuri nyt huhtikuun alussa on aika toimia.

Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Pelargonia on paljon muutakin kuin tummanpunainen perinnekukka mummon akkunalla. Lajikkeita on nykyisin lukuisia; värivalikoimassa on valkoista, oranssia ja punaisen eri sävyjä.

Jos koet innostusta mullassa möyrimiseen, nyt huhtikuun alussa valoisan lisääntyessä on sopiva aika ostaa taimia eli pistokkaita, ruukkuja ja multaa.

- Älä osta kukkamultaa, kuuluu tohmajärveläisen hortonomin Juha Forsblomin yksiselitteinen neuvo.

Ensimmäiset päivät ovat kriittisiä, kun pelargonia tuodaan sisälämmöstä ulos.

Juha Forsblom

- Tiivis ja raskas kukkamulta on tarkoitettu viherkasveille. Taimikasvatukseen ja kylvämiseen on tarjolla kuohkeaa multaa. Ihanteellinen kasvuympäristö on hiekan ja mullan seos.

Sitten on aika kääriä hihat. Multa asetellaan ruukkuun, tehdään reikä multaan ja pudotetaan taimi reikään. Sen jälkeen taputellaan multa tiiviiksi. Kasteluvaraa on hyvä jättää sentin verran.

- Ruukun on oltava tarpeeksi tilava. Kun taimi pannaan ikkunalaudalle kasvamaan, niin vierekkäisten taimien lehdet eivät saisi osua toisiinsa. Valoa tulee muuten liian vähän ja kasvi venähtää turhan pitkäksi.

- Ison ruukun kanssa ei myöskään olla niin tarkoilla kastelun kanssa. Harvempi kasteluväli riittää, neuvoo Forsblom.

Pelargonian pistokkaat juuri taimimyymälästä ostettuina. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Napsaise nuput julmasti poikki

Pelargonian pistokkaissa saattaa olla ostohetkellä pikkunuppuja. Julmaa kyllä, ne kannattaa napsaista istutusvaiheessa poikki – nuput vievät suotta voimaa taimelta.

Sitten taimien annetaan asettua ja juurtua ruukuissa pari viikkoa. Sen jälkeen on aika antaa laimeaa lannoitevettä jokaisen kastelun yhteydessä. Lannoitteena voi käyttää joko valmista kasteluliuosta tai niin sanottua punaista kasteluvettä.

- Pelargonia saa kuivahtaa välillä. Ruukun pitää olla valoisalla paikalla, mutta ei suorassa paahteessa. Sälekaihtimia säätämällä pääsee jo pitkällle.

Pelargoniat voi viedä ulos tavallisesti toukokuun loppupuolella. Alkuvaiheessa kukat eivät kestä kylmyyttä eivätkä välttämättä viimaakaan.

- Ensimmäiset päivät ovat kriittisiä, kun pelargonia tuodaan sisälämmöstä ulos, sanoo hortonomi Juha Forsblom.

Kukan hoitamista on syytä jatkaa latvomisella. Se tarkoittaa latvan ja latvasilmujen poistamista, jotta kukka saadaan haarautumaan ja pensoittumaan nätisti.