1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arvaamaton jäätalvi teki temppuja kalastajille

Tammelalaista kalastajaa Kalle Pohjolaa odottaa ikävä kevätaskare; vaikeasti ennakoitavan jäätalven takia verkot ovat järvessä odottamassa avovettä ja nostajaa. Hän arvelee, että sopivan päivän tullen pitää "pyykkipoika nenässä" putsata kaikki mitä sinne on jäänyt. Kalaa arvostavaa eniten harmittaa kalojen joutuminen hukkaan.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Kalle Pohjola Tammelan Myllykylästä käy kalassa noin seitsemällä järvellä, enimmäkseen kolmella, kuten Kaukjärvellä ja Pyhäjärvellä. Valtaosa saaliista on ihan tarkoituksella särkeä. Sitä hän paitsi käyttää omassa taloudessa ja eläinten rehuna, myös tekee sen seitsemää sorttia erilaisia särkituotteita. Kalastus on ollut yhtenä ammateista 1970-luvulta saakka. Särjen ohella nousee isoa kuhaa ja siikaa. Mutta särki on herkkukala, vannoo Kalle Pohjola.

Kaukjärven verkot ovat sulavan jään vankina

– Alkutalvesta vesi oli pitkään lämmintä, noin kuutta astetta. Sitten yhtäkkiä alkoi kylmenemään. Ajattelin, että vielä sinne ehdin, mutta yläkerran isäntä ajatteli toisin. Siellä ne ovat vieläkin, 180 metriä. Mönkijä olisi tarvinnut 10 cm teräsjäätä, jota ei taas sitten tullut. Tuli lämmin jakso, järvi lähti keskeltä jo sulamaan. Sinne ei päässyt jäälle eikä veneellä.

- Odotan, että ei siellä kauheasti ole kuollutta kalaa, koska kalojen paino painaa verkot pohjaan. Sitten mateet, ravut ja muut pohjaeläimet siivoavat osansa. Harmi vain että hyvät kalat jäävät käyttämättä. Kyllä siinä pyykkipoika nenässä saa touhuta vähän aikaa. Kova savotta se on.

– Olen ainoa kummajaisuus tällä seudulla, joka on rekisteröitynyt ammattikalastaja, joten vastaavia en paljon tunne. Muutamalla jäi verkkoja jään alle sillä, että he kalastivat jäältä, ja sinne ei enää uskaltanut mennä. Enemmän harmittelen tätä kalakannan kannalta, kun olen intohimoinen kotimaisen kalan kannattaja. Nuokin kalat olisivat voineet olla korvaamassa tuontia.

No, milloin järvelle pääsee?

– Oikea avovesikausi alkaa näillä järvillä viikon, puolentoista päästä viimeistään. Normaalisti se on vapun aikoihin. Kuoretta varten minulla on katiska jokisuussa jo tiedustelemassa milloin kuoreen kutu alkaa, mutta ei ole ketään vielä näkynyt. Siitä päätellen miten kalastuskevät ja avovesikausi alkaa, siihen menee viikko, toista.

– Mutta miten kalat käyttäytyvät, sitähän ei tiedä ennen kuin ne ovat partaan paremmalla puolella, nauraa Kalle Pohjola.