yle.fi-etusivu

Hallitus poistaa opintotukikuukausia

SYL syyttää hallitusta heikommassa asemassa olevien opiskelijoiden tilanteen huonontamisesta.

politiikka
Venäjän sanakirja opiskelijan kädessä
Marjut Suomi / Yle

Ensi vuoden elokuusta alkaen toiseen samantasoiseen korkeakoulututkintoon ei saa opintotukea. Hallituksen päätös tarkoittaa, ettei uutta tutkintoa varten saa lisäopintotukikuukausia.

- Tämä on osa hallituksen pitkää sarjaa, jolla on heikennetty opintotukea. Kokonaisuudessaan hallitus on harjoittanut lyhytnäköistä politiikkaa opiskelijoita kohtaan, sanoo Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) puheenjohtaja Piia Kuosmanen.

Yle Uutisten tietojen mukaan päätös tarkoittaisi käytännössä, ettei uuden tutkinnon suorittajalle myönnettäisi uusia opintotukikuukausia. Sen sijaan ensimmäiseen tutkintoon myönnetyistä käyttämättömistä opintotukikuukausista opiskelija ei joutuisi luopumaan.

Tällä hetkellä yhteensä kaikkiin korkeakouluopintoihin opintotukea voi saada enintään yhteensä 70 kuukauden ajan. Uusi päätös astuu voimaan ensi vuoden elokuun alusta.

Laskettu säästö on 2 miljoonaa euroa vuonna 2015 nousten noin 11 miljoonaan euroon vuonna 2018.

Hänen mielestään leikkaus vaikeuttaa entisestään opiskelijoiden valmistumista ja sitä kautta työssä jaksamista.

- Tämä leikkaus kohdistuu suoraan heikommassa asemassa oleviin opiskelijoihin kaikista kovimmin. Tämä nostaa kynnystä vaihtaa opiskelualaa, jos nuori on päätynyt opiskelemaan itselleen väärää alaa. Alan vaihto korkeakoulujärjestelmän sisällä on edelleen vaikeaa eikä ole parantunut.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Hyönteisruoka

Tiedätkö, mitä syömäsi sirkka on popsinut?

Tutkijat etsivät sopivaa ravintoa ötököille

Mainoskuvat

Presidentti olikin mainoskuvassa vain kasvoillaan – Kampanjan tilannut Pelastusarmeija: Ei kai kukaan tätä dokumenttikuvana pidä

Vanhustenhoito

Yksinhuoltajaäiti avasi kotinsa ovet mummoille – "Kuin minun omia äitejä"

Seksuaalirikokset

Oikeusministeri: Seksuaalirikosten rangaistuksia selvitetään jo – yksittäistapauksia en kommentoi