1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Kummola-kirjan kirjoittaja: "Käsittämättömän rajuja toimia"

Toimittaja Pentti Sainion mukaan Kummolan kääntöpiiri -kirja käsittelee Hartwall-areenaan liittyviä liiketoimia vuodesta 1988 aina hallin myyntiin saakka. Sainion mukaan Kummola on saanut tietää kirjasta vain sen nimen ja kustantajan muutaman sanan yleisesittelyn.

urheilu

Hartwall-areenaan liittyvistä liiketoimista kertovan Kummolan kääntöpiiri -kirjan kirjoittaja Pentti Sainio osasi odottaa Helsingin käräjäoikeuden torstaista päätöstä.

Käräjäoikeus hylkäsi niin sanotun turvaamistoimihakemuksen, jolla Kalervo Kummola ja Suomen Jääkiekkoliitto pyrkivät estämään Sainion kirjan julkaisun.

– Minusta päätös oli hyvin todennäköinen ja ennakoitavissa, koska julkaisukieltovaatimus on perustuslain vastainen, Sainio sanoo.

"Kummola ei ole lukenut riviäkään"

Sainion mukaan Kummola on saanut tietää kirjasta vain sen nimen ja kustantajan muutaman sanan yleisesittelyn kirjan aiheesta.

– Sen takia on täysin käsittämätöntä, että Kummola on näin rajuihin toimiin ryhtynyt. Hän ei ole lukenut riviäkään kirjasta, eikä tiedä sen sisällöstä mitään, Sainio sanoo.

Sainio kertoo käsittelevänsä kirjassaan vuonna 1988 alkaneita Helsingin Hartwall-areenan liittyviä liiketoimia aina siihen saakka, kun halli viime kesänä myytiin venäläisille.

– Siinä käsitellään myös rahaliikennettä, omistussuhteita ja taustaa siitä, miten kaikki on tähän pisteeseen tullut, Sainio sanoo.

Sainion mukaan Kummolan merkitys areenaan liittyvässä liiketoiminnassa on keskeinen.

– Hän on primus motor. Hän on niin monessa asemassa, jossa on pystynyt vaikuttamaan tapahtumien kulkuun, Sainio sanoo.

Sainio kirjoitti Harkimosta jo vuonna 1999

Sainio ei halua suoraan sanoa, onko kirjassa jotain sellaista tietoa, mikä ei kestä päivänvaloa.

– Se riippuu siitä, mitä tällä päivänvalolla tarkoitetaan ja kenen näkökulmasta sitä katsotaan. Voisin sanoa, että Kalervo Kummolan aseman ymmärrän, kun hän pyrki julkaisun estämään. Ilmeisesti hän aavistaa, että sieltä on tulossa jotain erittäin arkaluonteista, Sainio sanoo.

Sainio sanoo tutkineensa Hartwall-areenaan liittyviä talousasioita kuudentoista vuoden aikana.

Sainio kirjoitti jo vuonna 1999 kirjan Hjallis Harkimosta. Huonon kirjallisuuden seura valitsi Harkimoiden hattutempun vuoden huonoimmaksi kirjaksi.

Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että kirjakaupat eivät ottaneet kirjaa myyntiin yhtenä syynä pelko oikeudellisista seuraamuksista.

Lue seuraavaksi