Kovasta rääkistä henkiseen balanssiin – nyt yleistyy mentaalivalmennus

Liikunta-alan ammattilaiset ennustavat, että “rääkkivuosien” jälkeen seuraava liikuntatrendi on henkinen hyvinvointi.

Kotimaa
Mies nostaa käsipainoja kuntosalilla.
Mika Kanerva

Muutaman viimeisen vuoden ajan suomalaiset ovat halunneet lihaksia. Vuoronperään hittilajeiksi ovat nousseet kovaa treeniä vaativat lajit kahvakuula, crossfit ja HIIT. Lähikaupoista loppuivat rahkat ja kananmunat, kun kuntoilijat metsästivät proteiinia. Mustan Barbaarin Salil eka, salil vika kääntyi jokaisen kuntoilijan teemakappaleeksi.

Liikunta-alan ammattilaiset ennustavat, että muutos tapahtuu pian. Globaaleja liikuntavillityksiä seuraava kahvakuulavalmentaja Kukka Laakso uskoo, että seuraavaksi Suomessakin hurahdetaan henkiseen hyvinvointiin ja tasapainoon.

– Kova treeni on noussut jo monta vuotta, nyt iso osa ihmisistä on ihan loppu ja ylikunnossa. Ei aina voi mennä eteenpäin. Balanssi tulee seuraavaksi, Laakso uskoo.

Käytännössä tämä tarkoittaisi joogan ja muiden rauhallisten lajien nousua esimerkiksi crossfitin ja HIIT-harjoittelun tilalle, psykologin palveluja kuntosalilla ja mindfulness-kursseja kuntoilijoille. Henkisen hyvinvoinnin merkityksen kasvua ennustaa myös fitness-valmentaja Jutta Gustafsberg.

– Mentaalivalmennuksen suosio kasvaa koko ajan. Eteenpäin piiskaaminen tarkoin ohjein toimii tiettyyn pisteeseen asti, mutta varsinkin kun puhutaan ylipainosta ja elämäntapamuutoksista, henkinen muutos on tärkeää.

Ulkokuoren täydellisyys ei riitä

– Lihas-trendin kääntöpuoli on se, että moni tavoittelee vain täydellistä ulkokuorta hyvän olon sijaan, sanoo personal trainer ja ryhmäliikuntaohjaaja Katri Viirret.

Moni personal trainer ja valmentaja kokee henkisen tukemisen tärkeäksi osaksi asiakkaan auttamista. Ammattia verrataan hymyillen terapeuttiin.

– Ihmiset haluaa, että treenaajan kanssa istutaan alas ja jutellaan, ei vain sitä, että vedetään tunnin rääkki salilla, sanoo Jutta Gustafsberg.

Varsinkin ylipainoisilla kuntoilijoilla henkisen tuen merkitys korostuu.

– Monella ylipainon takana on vaikeita asioita, joita on yritetty parantaa ruualla. Alkuperäiset ongelmat eivät ratkea sillä, että muutetaan vain ulkokuori, pohtii kuntosaliohjaaja, personal trainer ja bloggaaja Eevi Teittinen.

“Milloin tulisi trendi, että olet hyvä sellaisena kuin olet?”

Liikuntatrendien myötä noussut uusi kauneusihanne näkyy etenkin blogeissa. Esimerkiksi Blogilista.fi-palvelusta löytyy 500 blogia hakusanalla fitness. Urheilun ja kuntoilun alta löytyy 7500 blogia. Jotain liikunnallisten blogien suosiosta kertoo sekin, että huhtikuussa 2013 perustettiin “urheilullisen elämäntyylin blogiyhteisö” FitFashion.

Start living your best life -blogia pitävä 25-vuotias Elisa Lepistö aloitti bloggaamisen aikanaan siksi, että terveysintoilulle ei riittänyt kuuntelijoita omasta lähipiiristä. Lepistö itse ei ole kokenut ulkonäköpaineita, mutta pohtii silti lihastrendin vaikutuksia.

– Onhan se terveellistä, että urheillaan. Milloinkohan tulisi sellainen trendi, että olet hyvä juuri sellaisena kuin olet?