Rahapula ajaa selvittämään 1300 oppilaan jättilukion perustamista

Lammin lukion lakkauttamista ja Hämeenlinnan kantakaupungin lukioiden yhdistämistä aletaan taas selvittää Hämeenlinnassa.  Hämeenlinnassa on lähes 1300 lukio-opiskelijaa ja Lammin lukio mukaan lukien kolme lukiota. Syynä suurlukion suunnitteluun on puhtaasti raha.

Kotimaa
Kyltti päähine pois sisällä ja nuori lukiolainen.
Kari Mustonen Yle

Lukioliikelaitoksen johtokunta otti kantaa Hämeenlinnan lukioiden toimintaan maaliskuun puolivälissä. Johtokunta esittää, että Lammin lukion mahdollisen lakkauttamisen taloudelliset ja pedagogiset vaikutukset selvitetään. Niin ikään johtokunta haluaa tietää, onko tarkoituksenmukaista yhdistää kantakaupungin kaksi nykyistä lukiota yhdeksi suurlukioksi.

Hämeenlinnan opetuspalveluiden tilaajapäällikkö Antti Karrimaan mukaan lukiokoulutuksen keskittämisessä on runsaasti työtä. Karrimaan mukaan nopeimmin selvitettävä kysymys voisi olla Lammin lukion toiminta, se voisi valmistua jo loppukevääksi.

Kantakaupungin lukioiden yhdistämisessä on enemmän tehtävää.

– On ensinnä katsottava rakennusteknisesti, onko Hämeenlinnassa sellaisia koulutiloja, joihin voisi mahtua kahden lukion toiminta.

Syy on puhtaasti raha. Lukiokoulutus ei kykene toimimaan sillä rahoituksella, mitä he yksikköhintojen, oppilasmäärien mukaan nyt saavat.

Antti Karrimaa, opetuspalveluiden tilaajapäällikkö

Tilaajapäällikkö Antti Karrimaan mukaan on myös arvioitava koulujen fuusion pedagogiset vaikutukset.

Lukioiden mahdollinen yhdistely liittyy myös palveluverkkoselvitykseen Hämeenlinnassa: palveluverkon arvioinnissa katsotaan koulutilojen sijoittuminen tarpeen mukaan eri puolille kaupunkia.

Raha puhuu

Suurlukion selvittämisen syynä on Lukioliikelaitoksen johtokunnan mukaan yksinomaan talous, sanoo tilaajapäällikkö Antti Karrimaa.

– Syy on puhtaasti raha. Lukiokoulutus ei kykene toimimaan sillä rahoituksella, mitä he yksikköhintojen, oppilasmäärien mukaan nyt saavat.

Nykyään Hämeenlinnan kantakaupungissa on keskustassa Lyseon lukio ja moottoritien länsipuolella Kaurialan lukio. Lisäksi Lammin taajamassa on oma lukionsa. Lukiokoulutuksessa Hämeenlinnassa on kaikkiaan vajaa 1300 opiskelijaa.

Edellisen kerran suurlukiota tutkittiin Hämeenlinnassa pari vuotta sitten. Tuolloin poliittiset päättäjät pitivät hanketta kuitenkin mahdottomana. Kysymykseen, onko Hämeenlinnassa käynnistynyt nyt uudelleen suurlukion suunnittelu, tilaajapäällikkö Antti Karrimaa vastaa, että näin voi sanoa.

Lasten ja nuorten lautakunta käsittelee asiaa huhtikuun puolivälissä.