Operaattorit: Roaming-maksujen poisto nostaisi liittymien hintoja

DNA:n mukaan kotimaisten kännykkäliittymien hintoihin saattaa tulla jopa kymmenien prosenttien korotus. Roaming-maksuista luopuminen voisi tarkoittaa loppua rajoittamattoman mobiilidatan liittymille.

talous

Roaming- eli verkkovierailumaksujen poistaminen Euroopan unionissa saattaisi johtaa kotimaisten kännykkäliittymien hinnankorotuksiin. Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina esityksen verkkovierailumaksujen poistamiseksi unionin alueella.

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen ja Elisan hallintojohtaja Sami Ylikortes sanovat, että roaming-maksujen poistaminen aiheuttaisi suomalaisille operaattoreille paineita hinnankorotuksiin.

DNA:n Väisänen sanoo, että kotimaisten liittymien hinnat voivat muutoksen myötä nousta jopa kymmeniä prosentteja. Väisäsen mukaan näin käy, mikäli ulkomailla matkustavien kuluttajien puheajalle ja mobiilidatalle ei aseteta ylärajaa, vaan puhelut ja data maksavat aina saman verran kuin kotimaassa.

Tämä tarkoittaisi Väisäsen mukaan liittymien hintojen harmonisoitumista Euroopassa ja suomalaisten liittymien hintojen nousua.

Väisäsen mukaan muutos tarkoittaisi myös muutosta suomalaisten operaattorien hinnoittelukäytäntöön. Edessä olisi siirretyn datan määrään perustuva hinnoittelumalli.

Nykyisin suurin osa suomalaisista liittymistä tarjoaa rajoittamattomasti mobiilidataa kiinteällä kuukausihinnalla. Liittymän nopeus määrittää hinnan.

Elisan Ylikortes ei halua arvioida, kuinka suuria roaming-maksujen poistosta aiheutuvat hinnankorotukset olisivat.

Ylikortes sanoo, että roaming-maksuja olisi mahdollista alentaa nykyiseltä tasolta, mutta niiden poistamista kokonaan hän ei pidä hyvänä ajatuksena.

Soneran viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tatu Tuomisen mukaan on vielä liian aikaista arvioida, mikä olisi roaming-maksujen poistamisen vaikutus kuluttajalle.