1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Puoluesihteerit iloitsevat puoluetukileikkauksesta

Kokoomuksen Taru Tujusen mukaan puoluetukien tasoja voidaan nostaa vain Suomen talouden käännyttyä nousuun.

politiikka

Osana suurempaa säästöpakettia hallitus päätti leikata myös puolueille maksettavasta puoluetuesta kaksi miljoonaa euroa. Tänä vuonna puolueille maksetaan puoluetukea 34 miljoonaa euroa.

Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen ymmärtää hallituksen päätöstä.

- Suhtaudumme ymmärryksellä, varsinkin tällaisena taloudellisena aikana.

Laaninen harmittelee, että päätöksen voimaanastumisaika on vielä auki.

- Haluaisin kuulla, mitä he ovat suunnitelleet ajankohdaksi. Jos tulisi voimaan jo ensi vuoden vaihteesta, niin se olisi hankalaa.

Viime vuosina keskusta on kamppaillut taloudellisten ongelmien kanssa.

- Enää meillä ei ole pitkäaikaista pankkivelkaa. Tilanteen tervehdyttäminen vaati kovaa saneerausta, puoluetoimisto leikattiin puoleen. Sen jälkeenkin olemme noudatettaneet tiukkaa talouskuria.

Myös perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo iloitsee puoluetuen leikkaamisesta.

- Me tervehdimme tätä päätöstä ilolla. Puoluetuen leikkaaminen on ollut meillä joka joulu aloitelistalla eduskunnassa budjettikäsittelyn yhteydessä.

Puoluetuen leikkaaminen vaikuttaa puolueiden talouteen noin kuuden prosenttiyksikön verran. Perussuomalaisilla se ei johtaisi muutoksien tarpeeseen.

- Äkkiseltään laskettiin, että se tarkoittaa meille 400 000 euroa. Sillä ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä, koska olemme rakentaneet puolueorganisaatiota maltillisesti ja olemme tottuneet tekemään töitä vapaaehtoispohjalta, eli tiedossa ei ole irtisanomisia tai lomautuksia.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen harmittelee, että puolueilla on vaaleista toiseen yhä vähemmän käytettävää vaalikampanjointiin ja toimintaan.

- On selvä asia, että puolueiden suurin kustannus on henkilömenot. Nehän ovat sellaisia menoja, jotka kasvavat joka vuoksi. Se tarkoittaa, että vaaleihin ja toimintaan käytetään vähemmän rahaa.

Turusen mukaan on selvää, ettei puoluetukia voida korottaa ennen kuin Suomen kansantalous on paremmalla tolalla.

- Ajattelen, että tämä on yksi päätös, joka pitää nyt tehdä, kun muualtakin leikataan. Tämä on toinen kerta, kun teemme näin tällä hallituskaudella.

Lue seuraavaksi