Hurjien kinosten ja myrskyjen talvi Kilpisjärvellä

Käsivarren huipulla Kilpisjärvellä on lunta harvinaisen paljon. Lunta on puoli metriä yli vuosikymmenten keskiarvon. Myös muualla Lapin tuntureilla hiihtokelejä riittää pitkään, ellei tule kovia lämpöaaltoja.

Kotimaa
Lumenmittaustikku Kilpisjärvellä
Kilpisjärven biologisella asemalla on nyt lähes puolitoista metriä lunta. Lumiennätykseen, eli 190 senttiin, on vielä matkaa.Jarmo Honkanen / Yle
Lumenmittaustikku Kilpisjärvellä
Laboratoriomekaanikko Oula Kalttopäätä ja Metsähallituksen suunnittelija Antti Ohenojaa haastattelee Tapani Leisti.

Tuimien tuulien Saanan juurella lunta riittää. Kilpisjärvellä lunta on talvella tuiskunnut niin rajusti ja nopeasti, että valtatie Kilpisjärveltä Norjaan on ollut pari kertaa suljettuna. Tien avaamiseen eivät täällä tavalliset aurat pysty, vaan siihen tarvitaan usein suuria kauhakuormaajia.

Kilpisjärven biologisella asemalla mitataan myös lumen syvyyttä ja routaa. Lunta on nyt noin puolitoista metriä. Se on puolisen metriä enemmän kuin Ilmatieteen laitoksen tilastojen huhtikuun keskiarvo viimeisen kuudenkymmenen vuoden ajalta.

Kymmenen vähäroutaista vuotta

Sitä vastoin routaa on alle kymmenen senttiä, joka on vain murto-osa pitkänajan lukemista. Helsingin yliopiston biologisen aseman laboratoriomekaanikko Oula Kalttopää kirjaa mittatikkujen lukemat hangen paksuudesta ja maan jääkerroksesta eli roudasta.

– Roudan osalta on ollut aika heikkoa, viimeiset kymmenen vuotta routaa ei ole paljoa ollut, se on jäänyt siihen kymmenen sentin tienoille, normaalisti tähän aikaan vuotta pitäisi olla lähemmäs metri routaa, sanoo Kalttopää.

Keli Käsivarren suurtuntureilla muuttuu nopeasti. Keskiviikkona toinen huhtikuuta päivän auringonpaiste vaihtui alkuillasta lumituiskuksi. Saanajärven päivätuvan nurkalla kolmimetrinen kinos kasvaa.

Hirmumyrskyjen talvi

Metsähallituksen suunnittelijan Antti Ohenojan mukaan talvi on ollut ankara. Saanan huipulla on mitattu yli neljänkymmenen metrin hirmumyrskylukemia. Myrsky repi joulun alla Meekojärven varaustuvan katon juurineen päivineen. katto lensi parinkymmenen metrin päähän kämpästä. Onneksi tuvassa ei ollut ketään tuolloin.

Nyt Meekojärven tupaan on tehty uusi katto. Ohenoja kävi keskiviikkona viemässä sinne kuivat patjat ja vuodevaatteet ja tupa on jälleen retkeilijöiden käytössä. Ohenoja on lapsesta lähtien kokenut näillä Yliperän tuntureilla monet tuulet ja tuiskut.

– Kyllä näin runsaslumisia talvia harvemmin on, muistuu nyt mieleen se vuosi 1997, jolloin oli ne ennätykset, jolloin lunta oli metri yhdeksänkymmentä senttiä, sanoo Ohenoja

Paksun lumen alla myyrät ja sopulit voivat lämpimässä iloisesti lisääntyä, mutta hangen päällä eläimillä kuten poroilla on ollut kova vuosi.

Hiihtäville ja kelkkaileville ihmisille paksu lumi tietää hyviä retkikelejä, kunhan muistaa varautua lumimyrskyjen ja lumivyöryjen varalle. Paksu lumi on muodostanut tunturijyrkänteiden kanteille tavanomaista massiivisempia lumilippoja, joiden lähistölle ei ole turvallista mennä.

Saanatunturin pohjoislaidan yläosan tumma kalliopahta häämöttää sakenevan pyryn läpi, kun lähdemme paluumatkalle alas maantien varteen. Kilpisjärvellä on tänä keväänä kaikki mahdollisuudet yltää 190 sentin lumiennätykseen, joka mitattiin huhtikuun 19 päivä vuonna 1997.