Ruotsissa halutaan satsata lisämiljardeja puolustusvoimiin

Ruotsin puolustusministeri vaatii jättimäistä lisäystä maan ilmavoimille Venäjän viime aikojen asevarustelun ja toimien takia, kertoi SVT. Ruotsin valtiopäivät on jo aiemmin päättänyt 60 lentokoneen hankkimisesta – ministeri haluaa kymmenen lisää.

Ulkomaat

Venäjän asevarustelu ja maan toimet Ukrainassa ovat järkyttäneet ruotsalaispoliitikkoja, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

Maltillista kokoomuspuoluetta edustava Ruotsin puolustusministeri Karin Enström on nyt ehdottanut tuntuvaa lisäystä maan ilmavoimiin. Ruotsin valtiopäivät on jo aiemmin päättänyt 60 uuden JAS Gripen -hävittäjän tilaamisesta. Enströmin mukaan hävittäjiä tarvitaan 70.

SVT:n mukaan puolustusministerin ehdotus on suora reaktio viime vuoden kevään tapahtumille, kun venäläiset lentokoneet harjoittelivat Ruotsin lähellä ydinaseiskua ruotsalaisiin sotilaskohteisiin.

– Venäläisten toimet ovat äärimmäisen huolestuttavia. Viime aikoina olemme nähneet myös lisääntyneitä lentoharjoituksia lähialueillamme. Tästä johtuen meidän tulee nyt parantaa toimintavalmiuttamme. Olen sitä mieltä, että tarvitsemme tulevaisuudessa jopa 70 uutta hävittäjää, Enström sanoi SVT:lle.

Valtiopäivien jo hyväksymät hävittäjäkaupat mahdollistavat Ruotsin ilmavoimille jopa 60 uusinta mallia olevan JAS Gripen -hävittäjän ostoa. Koneet on tarkoitus rakentaa tulevien vuosien aikana.

Ruotsin Maltillinen kokoomuspuolue on SVT:n mukaan viime aikoina näyttänyt merkkejä suunnanmuutoksesta puolustuskysymyksessä.

Puolustusministerin ehdotus maan ilmavoimien vahvuuden kaksinkertaistamisesta, kahden uuden sukellusveneen ja 70 uuden hävittäjän ostaminen tulisi maksamaan Ruotsille hyvin paljon.

SVT:n mukaan yksi JAS Gripen -hävittäjä maksaa noin miljardi Ruotsin kruunua eli noin 111 miljoonaa euroa. Yhden sukellusveneen hintalappu on lähes nelinkertainen.

Maltillista kokoomuspuoluetta edustava Ruotsin valtiovarainministeri Anders Borg haluaakin, että investoinneista päätetään yli puoluerajojen.