Kun tammivanhusta siirrettiin – Suomen suurin vanhan puun siirtokeikka sai onnellisen lopun

Mikkelin kuuluisin tammi viihtyy hyvin uudessa kasvupaikassaan. Vanhan puun siirto-operaatio oli aikanaan yksi Suomen suurimmista, sillä yli 70 tonnin painoisen tammivanhuksen liikuttamiseen tarvittiin pari erikoisnosturia ja paljon erikoisosaamista.

ilmiöt
Vanhan tammen siirtoa kuvattiin paljon.
Sari Selin / Yle

Naisvuoren näkötornin kupeessa Mikkelissä iso tammi kurottelee paljaita oksiaan kohti korkeuksia ja tornin huippua. Vielä talviasussaan oleva puu kasvaa kerrostalon sisäpihalla, mutta se on aloitellut elämäänsä avarammassa maisemassa vuosisatoja sitten, kertoo Mikkelin kaupunginpuutarhuri Viljo Muuronen.

– Tammi on 1700-luvun lopulta, joten monennnäköistä puu on elämänsä aikana nähnyt. Alunperin se kasvoi kolmisenkymmentä metriä nykyistä paikkaansa alempana työväenyhdistyksen tontilla, mutta siirrettiin tähän kerrostalojen tieltä.

Tammivanhuksen kohtalo tuli ajankohtaiseksi, kun vuonna 1985 alueen tonteille myönnettiin lisää rakennusoikeutta. Yli 300 vuotta vanha tammi oli rakennussuunnitelmien tiellä, ja vaihtoehdoiksi jäivät rakennusoikeuden pienentäminen, tontin myyminen, ison tammen kaataminen tai sen siirto muualle.

– Paljon piti kättä vääntää tammen puolesta. Silloinen luonnonsuojeluyhdistys esimerkiksi oli aktiivinen ja puhui puun säilyttämisen puolesta. Kaikkiaan puun kohtaloa puitiin kuutisen vuotta, kunnes kaupunki, tontin rakentamisesta vastaava rakennusliike ja maanrakennusurakoitsija jakoivat kustannukset. Niin saatiin päätös puun siirtämisestä lähemmäs Naisvuoren kalliota, kertaa Muuronen vanhoja tapahtumia.

Tammivanhuksen siirto sai kansalaiset liikkeelle

Tammen siirto 1991 oli merkittävä yleisötapahtuma, ja sadat ihmiset seurasivat operaatiota, muistelee siirrossa mukana ollut kaupunginpuutarhuri.

Mikkelin kaupunginpuutarhuri Viljo Muuronen.
Mikkelin kaupunginpuutarhuri Viljo Muuronen osallistui siirtotöihin.Sari Selin / Yle

Siirtotyöt autonosturien kanssa kestivät valmistelujen lisäksi pari päivää, ja epäilijöitä paikanvaihdon onnistumisesta riitti. Puun valmistelutyöt muuttoa varten jäivät vähäisiksi, ja varmuutta ei ollut siitäkään, pysyykö juuripaakku juuriston ympärillä siirron yhteydessä.

– Oli epäilyillä perustansa, sillä juuripaakun halkaisijaksi arvioitiin kahdeksan metriä ja kokonaispainoksi noin 70 tonnia. Eihän Suomessa näin valtavia yksilöitä oltu aikaisemmin siirretty. Asiantuntemusta saatiin Helsingin kaupungin puisto-osastolta.

– Tammivanhuksen siirto kuitenkin onnistui, ja yli 300-vuotiaalla on hyvässä lykyssä vielä toinen mokoma vuosia edessään.

Entä mikä oli Mikkelin vanhimman tammipuun siirtohinta? Kaupunginpuutarhurin mukaan noin 20 000 euroa silloisen rahanarvon mukaan laskettuna.

Mikä on vanhan puun arvo?

Vanhoilla isoilla puilla on Viljo Muurosen mielestä jo kaupunkikuvallisesti iso merkitys. Oppia voidaan hakea Keski-Euroopasta.

– Siellä on tyypillistä, että katutilassa on pieni aukea, ja siinä yksi ainoa elementti - iso puu. Se tuo ryhtiä ja kolmiulotteisuutta tilaan.

Meillä tyydytään usein sellaiseen pikkunatikkaan istutuksissa.

Viljo Muuronen

Suomessa puita ei tarvitse usein rakennusten tieltä siirtää, sillä viherrakentamisessa yleisesti käytetyt puulajit ovat tammea lyhytikäisempiä.

– Kun puu on lähellä elinkaarensa loppua tai siinä on muuta vikaa, se yleensä korvataan toisella. Meillä tyydytään sellaiseen pikkunatikkaan, ja vie sukupolven, ennen kuin sellainen puu on minkään näköinen. Pitäisi rohkaista enemmän käyttämään kookkaita puita.

– Monasti ajatellaan, että Suomessa kasvaa puita pilvin pimein, haittaako yhden puun poistaminen mitään. Siinä meillä on sellainen kulttuurikysymys ja mietiskelyn paikka. Naisvuoren tammivanhus on esimerkki siitä, mikä on vanhan puun arvo ja hinta, pohdiskelee Muuronen Naisvuoren näköalatasanteella ikitammen oksien yläpuolella