Työtapaturma maalauslinjalla tuli kalliiksi

Uusikaarlepyyläinen maalausyritys on tuomittu työturvallisuusrikoksesta sakkoihin ja korvauksiin. Työntekijä loukkaantui jäätyään maalauslinjan osien väliin. Käräjäoikeuden mukaan riski oli tunnistettu.

työtapaturmat

Tapaturma sattui joulukuussa 2011 Uudessakaarlepyyssä. Maalauslinjalla työskennellyt työntekijä aikoi siivota linjan alle pudonneita rimoja konelinjan ollessa käynnissä. Linja koostui kuljettimesta ja alipainepumpusta. Työntekijä jäi puristuksiin työliikettä tekevän pumpun haarukkavaunun ja kuljettimen rakenteiden väliin ja loukkaantui.

Työsuojeluviranomaisen näkemyksen mukaan linja oli suojattu puutteellisesti. Linja oli myös työturvallisuusmääräysten vastainen, koska työntekijä pääsi vaara-alueelle linjan ollessa käynnissä. Linja oli CE-merkitty vain osin.

Pohjanmaan käräjäoikeuden mukaan yhtiössä tehdyssä riskienarvioinnissa ei ollut otettu huomioon puristumisriskiä maalauslinjalla. Oikeuden mielestä riski oli tunnistettu, koska linjan alle meno sen ollessa käynnissä oli nimenomaan kielletty.

Oikeus tuomitsi yrityksen 5 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Se joutuu myös maksamaan työntekijälle 12 000 korvaukset. Lisäksi kolme johtajaa tuomittiin päiväsakkoihin.