Sitran yliasiamies: Terveysteknologiassa mahdollisuus julkisen talouden säästöihin

Sitran Mikko Kosonen kokee, että ennakoivilla terveydenhuollon ratkaisuilla voidaan vaikuttaa siihen, ettei sairaanhoidon kustannuksia synny niin paljon.

Aamu-tv
Mikko Kosonen
Yliasiamies Mikko Kososen mielestä Suomen pitäisi asettaa tavoitteeksi olla ensimmäinen maa maailmassa, joka luopuu kokonaan kivihiilen energiakäytöstä. Hän kertoo myös näkemyksensä siitä, miten Suomen talous saadaan uuteen nousuun.

Hallituksen tekemällä sote-uudistuksella on suuri vaikutus Suomen talouteen, arvioi Sitran eli Suomen itsenäisyyden juhlarahaston yliasiamies Mikko Kosonen Ylen aamu-tv:ssä.

Kosonen näkee terveydenhuollon järjestämisessä kasvumahdollisuuksia uusille yrityksille. Hänen mukaansa Suomessa on huippuhyviä mobiiliteknologiaan ja terveydenhuoltoon keskittyneitä kasvuyrityksiä.

– Terveydenhuollossa on käynnissä iso murros, jossa sensori- ja geeniteknologia tarjoavat mahdollisuuksia uudenlaisiin ennakoiviin terveydenhuollon ratkaisuihin. Mitä enemmän saadaan väestöstä hoitamaan itseään uuden teknologian ja neuvontapalvelujen avulla, sen vähemmän meillä on ihmisiä sairaanhoidossa, Kosonen sanoi.

– Voimme säästää sairaanhoidon kustannuksia, kun optimoidaan. Sitä paremmin voidaan ennakoida ja parantaa kansanterveyttä. Sitä kautta myös vaikutetaan ennakoivasti siihen, ettei sairaanhoidon kustannuksia tule.

Sote-sopu perustuu niin sanottuun viiden alueen malliin, jossa järjestetään koko terveydenhoito. Sote-mallin pohjana ovat erityisvastuualueet.

Sitran Kosonen korosti, että uusien sairaanhoitoalueiden tehtävänä on luoda puitteet laadukkaalle ja kustannustehokkaalle terveydenhuollolle.

– On tärkeää, että puitteiden sisälle saadaan sekä yksityistä että julkista palveluntarjontaa, jotka toivon mukaan kilpailevat keskenään laadussa ja kustannuksissa, hän totesi.