Finnbayn haastattelema puolustusvoimien tiedottaja ihmettelee lopputulosta

Uutissivusto Finnbayn haastatteleman puolustusvoimien tiedottajan mukaan haastattelu oli rakennettu siten, että siitä saa hyvin vääränlaisen kuvan.

Kotimaa

Alkuviikosta yhdysvaltalainen tv-yhtiö NBC uutisoi Suomen "hermoilevan" Venäjän sotaharjoitusten takia (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat käynnissä maamme vastaisella rajalla. NBC viittaa artikkelissaan Finnbay-sivuston tekemään juttuun, jossa haastateltiin Venäjän puolustusvoimien edustajaa rajalla käynnissä olevista sotaharjoituksista. Jutun otsikkona oli Venäjän puolustusvoimat: Ammumme tuntemattomilla paikoilla 'lähellä Suomea'.

Seuraavana päivänä Finnbay teki aiheesta jatkojutun (siirryt toiseen palveluun), jota varten haastateltiin Suomen puolustusvoimien tiedottajaa Eero Karhuvaaraa. Finnbayn artikkeleissa ei mainita toimittajien tai jutun tekoon vaikuttaneiden henkilöiden nimiä.

Jutun otsikossa kerrotaan Suomen puolustusvoimien sanoneen "Me kuulemme ääniä, näemme valojen välkkyvän Venäjän rajan takana".

Karhuvaara kiistää antaneensa tämän sisältöistä haastattelua tällaisella otsikolla.

– Minulle soitti miestoimittaja, joka kertoi kansalaisten havainneen valoja rajan takana. Vahvistin tämän, sillä meille oli tullut kansalaisilta kyselyjä asiasta. Kerroin, että Venäjä harjoittelee siellä. ja mitä valoihin tulee, niin rajavartiolaitos on jo lausunut niistä medioissa, Karhuvaara kertoo Yle Uutisille.

Karhuvaara sanoo todenneensa "valojen kuuluvan sotaharjoituksiin ja että sotaväen pitääkin harjoitella".

Artikkelissa kerrottiin Karhuvaaran myös sanoneen, ettei "puolustusvoimissa tiedetä, mitä rajan takana tapahtuu".

– Kylllä me tiedämme, että siellä harjoitellaan, mutta emme tarkkaan, mitä siellä harjoitellaan. Ryhmän rynnäkkö näyttää kohtuullisen samalta, tapahtui se missä väreissä tahansa. Finnbayn jutusta saa mielestäni kuvan, että istuisimme jossain harjakomerossa ja pelkäisimme tulla ulos. Tämä ei kyllä pidä paikkaansa.

Jutussa kerrotaan edelleen Suomen puolustusvoimien vahvistaneen, ettei "Suomen puolustusministeriö ole pitänyt asiasta hätäkokousta Venäjän Suomen suurlähetystön kanssa".

– Tämäkään ei pidä paikkaansa. Minun tietojeni mukaan tällaista ei ole tapahtunut, mutta ohjasin kysymään puolustusministeriöstä, koska toimittaja oli soittanut puolustusvoimiin, sanoo Karhuvaara.

Lopuksi jutussa todettiin, ettei Karhuvaara usko puolustusvoimien ottavan kantaa Krimin kriisin ja Yhdysvaltain vaikutusvaltaan Suomeen, koska "asia on hyvin poliittinen". Karhuvaara kertoo pointin olleen, ettei puolustuvoimat kommentoi poliitiikkaa.

– Sanoin, ettemme ota kantaa, koska asia on poliittinen, ei hyvin poliittinen. Koko haastattelu on rakennettu siten, että siitä saa hyvin vääränlaisen kuvan. Jutusta ja siihen liitetyistä artikkeleista tulee kuvat, että Suomessa pelätään tosissaan. Eikä se ole totta. Vai pelottaako sinua, Karhuvaara kysyy toimittajalta.