1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vienan reitillä 400-vuotias merkkipuu

Suomussalmen Yli-Vuokissa olevan muinaismuistoksi luokitellun merkkipuun ikä on selvillä, mutta Kalevalassakin mainitun Vienan reitin merkkipuun merkitystä ei ole vielä saatu selville.

Alueella asuneille ja Vienan reittä kulkeneille sukupolville Suomussalmen Yli-Vuokissa sijaitseva Satalatvaksi kutsuttu merkkipuu on tuttu. Muinaismuistoksi luokitellun monilatvaisen männyn runkoon on veistetty kaksi pilkkaa. Pilkoissa ovat vuosiluvut 1685 ja 1787. Puun ikä ja merkitys ovat olleet kuitenkin arvoituksia.

Kainuun liitto teetti Itä-Suomen yliopistolla tutkimuksen, jossa määriteltiin puun ikä ja pilkkojen tekemisen ajankohdat. Selvisi, että puu on lähtenyt kasvamaan 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa. Pilkat on veistetty kirveellä eri vuosina, ensimmäinen aikaisintaan vuonna 1747 ja toinen aikaisintaan 1769. Puu on kasvanut ensimmäiset kolme sataa vuotta ja viimeisen sadan vuoden aikana keloutunut.

Kelo on kaatunut parikymmentä vuotta sitten, ja oli vähällä päästä tuhoutumaan kokonaan maatessaan osittain Porrasjoessa.  Puun juuriosa nostettiin kasvupaikalle rakennetun hirsikatoksen alle suojaan viime vuonna.  Suunnitteilla on myös puun historiasta kertova tietotaulu.

Kalevalasta tutun puun tutkinta jatkuu

Puun merkitys jää vielä arvailtavaksi. Museoviraston Kulttuuriympäristön rekisteriportaalissa kerrotaan, että Porrasjoen kelo sijoittuu Vienan reitille, mutta ei vaikuta kulkureitin merkiltä. Puu voi liittyä rajoihin, koska Täyssinän rauhassa 1595 määritellyissä rajoissa oli epäselvyyksiä lähes sadan vuoden ajan, ja rajat ovat voineet elää. Puu saattaa olla myös merkittävän henkilön hautapaikan merkki, tai muistopuu eli karsikkopuu. Satalatva mainitaan myös Kalevalan runoissa. Elias Lönnrotin tiedetään kulkeneen Vienan reittejä runonkeruumatkoillaan. 

Vienan reitti on osa esihistoriallisesta ajasta alkaen käytettyä kulkuväylää idän ja lännen välillä Vienasta Ouluun, muun muassa Oulujoen vesistöä hyödyntäen. Reitti yhdistää Pohjanlahden, Vienanmeren ja Laatokan. Reittiä ovat kulkeneet eränkävijät, ryöstöretkeläiset ja kauppiaat. Vienan reitti on merkitty Kainuun maakuntakaavaan muinaismuistoväyläksi. Suomusalmen Yli-Vuokissa oleva osuus reitistä on kunnostettu jalan kuljettavaksi retkeilypoluksi.