Salomonsaarten tulva ajoi yli kymmenesosan kansasta evakkoon

Saarivaltion suurin joki on huuhtonut mukaansa kokonaisia kyliä ja eristänyt alueita pääkaupungissa. Rankat sateet eivät edelleenkään ole hellittämässä.

Ulkomaat

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja seitsemäsosa kaikista asukkaista on joutunut lähtemään pakoon tuhotulvia Tyynenmeren pikkuvaltiossa Salomonsaarilla. Noin 30 ihmistä on kateissa, ja kuolleiden määrän odotetaan nousevan. Joidenkin tietojen mukaan se on jo 16.

Rankkasateiden aiheuttama tulva on yksi kaikkien aikojen pahimpia luonnonkatastrofeja Salomonsaarilla. Torstai-iltana partaansa murtanut Matanikaujoki on huuhtonut mukaansa kokonaisia kyliä, sortanut siltoja ja levittäytynyt myös pääkaupunkiin Honiaraan.

Salomonsaarilla on vain 70 000 asukasta. Heistä yli 10 000:lle on perustettu evakuointikeskuksia kouluihin.

Teiden ja kommunikaatioyhteyksien katkeaminen tuottaa pulmia evakuoijille. Honiaran itäpuolelle on vaikea päästä, ja länsipuolen tilanne on osin yhä arvioimatta, kertoo Pelastakaa lapset -järjestön paikallinen johtaja Rudaba Khondker.

Hänen mukaansa erityistä huolta aiheuttaa denguekuumeen mahdollinen leviäminen evakuointikeskuksissa. Denguekuumetta esiintyy Salomonsaarilla vanhastaan.

Päiviä jatkunut rankkasade ei ole edelleenkään hellittämässä. Matalapaine näyttää päinvastoin olevan muuttumassa myrskyksi.

Maahan on julistettu poikkeustila, ja viranomaiset ovat varautuneet pyytämään ulkomaista apua. Uusi-Seelanti on jo luvannut rahallista tukea.

Lähteet: AFP