Nainen, näin pääset pelialan huipulle – ammattilaisten vinkit

Naiset ovat vähälukuinen joukko alati kasvavalla kotimaisella pelialalla. Naisten osuus pelialan työntekijöistä Suomessa on noin 20–25 %. Suomessa naisten osuus on kuitenkin suurempi kuin muissa Pohjoismaissa ja Pohjois-Amerikassa. Aamu-tv:n Tähtihetkessä jaettiin vinkkejä pelialasta kiinnostuneille naisille.

viihde
Arja Martikainen Elina Arponen
Tähtihetkessä vierailleet pelialan ammattilaiset jakoivat vinkkejä alan töistä kiinnostuneille.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailivat pelialan rekrytoija, Baronan seniorikonsultti Arja Martikainen ja Tribe Studios -peliyrityksen toimitusjohtaja ja Nörttitytöt-bloggaaja Elina Arponen. He toimivat molemmat mentoreina alasta kiinnostuneille tytöille ja naisille. Pelaajista puolet on jo naisia, mutta naisammattilaisia tarvitaan lisää, sanoo Arponen.

– Pelit ovat yksi tämän vuosituhannen valtamedia. Jos samanlaiset prosentit olisivat kirjailijoissa tai elokuvantekijöissä, niin oltaisiin siitä aika huolestuneita, sanoo Arponen

Suomessa naisia on pelialalla kuitenkin enemmän kuin muissa Pohjoismaissa ja Pohjois-Amerikassa, kertoo Martikainen.

– Katsoin Amerikan lukuja ja siellä prosenttiosuus on n. 15–16 prosenttia. Se on minusta aika yllättävää, koska olen aikaisemmin kuullut, että siellä olisi enemmän naisia. Teollisuus on ollut aika pitkään olemassa jo Pohjois-Amerikassa.

Pelialan koulutuksen puute ei ole este

Pelialalla naisia työskentelee erityisesti pelitaiteilijoina, suunnittelijoina ja projektipäällikköinä. Ohjelmoinnin parissa työskentelevä nainen on kuitenkin pelifirmoissa harvinainen näky.

– Naisia ja tyttöjä pitäisi kannustaa enemmän tekniikan pariin siten, että tytöilläkin on tietokoneet ja laitteet ja rohkaistaan siihen, että nörtit jutut sopivat tytöille, sanoo Arponen.

Pelikoulutus on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Koulutusta on saatavilla niin ammattikorkeakouluissa, yliopistoissa kuin toisen asteen kouluissakin. Rekrytoijan näkökulmasta työnhakija pärjää kuitenkin myös ilman pelikoulutusta.

– Ei tarvitse olla välttämättä pelikoulutettu, jos on taiteen, tekniikan tai sisällöntuotannon hyvä peruskoulutus. Pätevyyden saa harrastelijaporukassa. Mutta on hienoa, jos ihmisiä tulee pelikouluista, joka kevät seurailen niistä valmistuvaa porukkaa, Martikainen sanoo.