Kokenut pankkimies: Mobiili ohittaa internetin

Keminseudun Osuuspankin toimitusjohtaja Pertti Stöckel on työskennellyt piirua vaille neljä vuosikymmentä pankkimaailmassa ja todistanut valtavaa muutosta sääntelystä rahamarkkinoiden vapauttamisen kautta mobiilimaailmaan.

Kotimaa
Pertti Stöckel konttorissaan
Kati Siponmaa / Yle

Heinäkuun alussa eläkkeelle jäävän Keminseudun Osuuspankin toimitusjohtaja Pertti Stöckelin työuran pituudeksi pankkimaailmassa tulee 39 vuotta ja yksi kuukausi. Vuosikymmenten aikana pankkimaailman muutos on ollut melkoista myllerrystä.

– On ollut todella mielenkiintoista seurata rahamaailman valtavaa muutosta sisältä käsin eli voisi jopa sanoa, että aitiopaikalta. Muutoksesta voisin puhua tuntikaupalla.

Sääntelystä ja käteisestä mobiilimaailmaan

– Ensimmäiset kymmenen vuotta ehdin työskennellä ns. säännellyillä rahamarkkinoilla. Verottaja säänteli talletusten maksimikorkotason ja Suomen Pankki luoton keskikorkoa. Sen jälkeen, kun 80-luvun loppupuolella rahamarkkinoita alettiin vapauttaa, muutos on ollut melkoista, tiivistää kokenut pankkimies.

Käteinen raha on kadonnut melkein kokonaan pankkiholveista ja valuutasta on tullut "virtuaalia".

– Pankkikonttoreissa on enää hyvin vähän rahaa. Rahan tallettaminen ja nostaminen on enää hyvin pieni osa pankkitoimintaa, aivan kuten konttoreissa tapahtuvat laskujen maksutkin. Reilusti yli 90 prosenttia päivittäisasioinnista tapahtuu jossain muualla kuin pankkikonttorissa. Tutkimusten mukaan keskimääräinen pankkiasiakas käy pankissa kerran kahdessa vuodessa, Stöckel sanoo

Stöckelin mukaan kehityksellä on niin kova vauhti, että nettikin jää jalkoihin.

– Laskuthan maksetaan internetissä, mutta sekin alkaa kohta olla vähemmistöä. Ennusteet näyttävät, että mobiilikanava ohittaa parissa vuodessa nettikäyttäjien tapahtumamäärät.

"Tylsä ala", mutta tulihan sitä vauhtia

Stöckel kertoo jossain uran alkuvuosina tuntuneen siltä, että ala alkaa olla tylsä, kun kaikki oli niin säänneltyä, niin säänneltyä.

– No siitä ajatuksesta pääsin kyllä irti vuosien virratessa eteenpäin ja olenkin moista tokaisua katunut. Muutoksen vauhti on ollut todella kiivas rahoitusmaailmassa ja myös peruspankkitoiminnassa. Hieman rauhallisempi tahtikin piisaisi, hymähtää Pertti Stöckel.

Stöckel uskoo kuitenkin, että pankkitoimiala kokee vielä isoja mullistuksia: – Tahti mahtaa vain kiihtyä.

Oma tahti hiljenee kolopallon parissa

Stöckel jättäytyy eläkepäiville kesällä. Vapautuva aika kuluu paljolti kolopallon ja matkailun merkeissä.

– Kyllä minusta 40 vuotta työelämää riittää yhdelle miehelle. On nuorempien, ja ehkä nykyaikaisempienkin, miesten ja naisten vuoro palvella pankkipalveluita tarvitsevia, laskee Stöckel.

Keminseudun Osuuspankin uusi toimitusjohtaja nimetään lähipäivinä. Uuden johtajan persoona on jo Stöckelin tiedossa, mutta hän ei sitä paljasta.

Opiskelut opiskeltiin Turussa

Pertti Stöckel on lähtöisin Rovaniemeltä. Meri-Lappiin hän koukkasi Turun kautta ja opiskeli yhdessä vaimonsa kanssa.

– Vuonna 1975 kesäkuun alussa muutimme Meri-Lappiin ja siitä lähtien olemme tunteneet olomme hyvin kotoisaksi täällä. Ei ole ymmärretty lähteä pois, eikä ole ajettukaan, naurahtaa joviaalina pankkiirina tunnettu Pertti Stöckel.