Vaalivapaat näkyvät EU-komissiossa: Seitsemän komissaaria pyrkii parlamenttiin

Kuusi nykyistä komissaaria ottaa palkatonta lomaa kampanjaansa varten. Belgian Karel De Gucht ei ota lomaa eikä aio myöskään ottaa vastaan eurokansanedustajan paikkaa, vaikka sellaisen saisikin.

Ulkomaat
EU:n kauppakomissaari Karel de Gucht.
EU:n kauppakomissaari Karel de Gucht.Julien Warnand / EPA

Neljäsosa EU:n komission 28 jäsenestä pyrkii ensi kuun vaaleissa europarlamenttiin. Seitsemästä ehdokkaasta kuusi on pyytänyt vaalivapaata komissaarin töistä. Yksi heistä on suomalainen talouskomissaari Olli Rehn.

Ehdolle eurokansanedustajaksi ovat myös Luxemburgin, Italian, Slovakian, Puolan, Kroatian ja Belgian komissaarit Viviane Reding, Antonio Tajani, Maroš Šefčovič, Janusz Lewandowski, Neven Mimica ja Karel De Gucht.

Vain Belgian Karel De Gucht ei ole pyytänyt kampanjointiinsa vapaata. Rehn aloittaa oman vaalivapaansa ensi maanantaina, muut kuusi pari viikkoa myöhemmin. Vaaliloman aikana ei makseta palkkaa, eivätkä komissaarit saa käyttää kampanjoissaan komission resursseja.

Eurokansanedustajat ryhtyvät työhön heti sen jälkeen, kun toukokuun lopussa pidettävien vaalien tulos on selvillä. Komissaarin, joka valitaan parlamenttiin, on erottava komissiosta ennen kesäkuun loppua. De Gucht ei aio ryhtyä eurokansanedustajaksi, vaikka saisi kylliksi ääniä.

Vaalivapailla olevia komissaareja sijaistavat komission muut jäsenet. Rehnin sijainen on virolainen liikennekomissaari Siim Kallas.