55 vuotta edellisistä puutöistä - tuloksena vanerivene

Kemijärveläisellä Heikki Onnelalla oli edessään uuden veneen hankinta ja mies päätti tehdä paattinsa itse. Heikki hakeutui kansalaisopistoon veneentekokurssille. Ensimmäiset eläkekuukaudet ovat sujuneet mielenkiintoisesti ja lähes huomaamatta.

veneet
Veneenteko
Siinä se on vanerivene lähes valmiina. Heikki Onnela on hyvin viihtynyt viihtynyt veneentekokurssilla Levärannan koululla Kemijärvellä. Heikin mielestä oman veneen rakentaminen on ollut mielenkiintoinen haaste ja hyvää ajankulua hänelle äsken eläköityneelle virkamiehelle.Jorma Korhonen / Yle
Veneenteko
Jorma Korhonen on Levärannan koululla Kemijärvellä tarkkailemassa, kuinka Heikki Onnelalla sujuu vaneriveneen teko.

Omatekemä vanerivene on viimeistelyä vaille valmis. Ja mikä tärkeää: Heikki on tyytyväinen osaamiseensa. Edellisen kerran hän teki puutöitä koulussa 55 vuotta sitten.

Vaikka Lapissa lumi ja jää peittää vielä joet ja järvet, niin kyllä avovesikausikin sieltä hyvää vauhtia lähestyy. Ja sitten tarvitaan venettä. Näistä puoliin on hyvä ruveta katselemaan, että missä kunnossa se vanha paatti on näin talven jäljiltä. Vai pitääkö hankkia kokonaan uusi?

Suomessa on pitkä perinne soutuveneenteolla. Lapistakin löytyy monia kullekin seudulle ja vesistölle tyypillisiä venemalleja. Vanhat tekijät ne mallit synnyttivät ja sen perimätiedon mukaan veneitä tehdään vieläkin. Esimerkiksi Kemijärvellä on kuuluisa Aleksanteri Autioniemen kehittelemä "autioniemeläinen" ja Savukoskella tunnetaan Veikko Luiron kädenjälki. Tenolainen vene on luku sinänsä ja on niitä monia muitakin.

Mukava harrastus ja ajankulu

- Tämä on erittäin mukava harrastus ja olletikin, kun vene syntyy todelliseen tarpeeseen, sanoo Heikki Onnela.

- Ihan tässä ihmetellä täytyy, että olen näinkin hyvin onnistunut, hän sanoo ja hivelee veneensä laittaa. Heikki kiittää osaamisestaan hyvää ja vaativaa opettajaa Mauri Kaisamattia.

Heikki halusi tasaperäisen ns. nelilaitaisen veneen, jolla on pituutta 550 senttiä. Tuollainen vene sopii parhaiten hänen tarpeisiinsa erävesillä Sodankylässä Kelujoella ja kotona Kemijärven Peltojärvellä.

Veneenteossa on ollut monia mielenkiintoisia vaiheita. Heikin mielestä yksi vaativimmista töistä oli vanerilautojen asettaminen.

- Äitienpäivänä tämän pitäisi olla valmis käyttöön, hän sanoo toiveikkaana.