1. yle.fi
  2. Uutiset

”Viivi ja Wagner pitäisi jo lopettaa” – Piirtäjälegenda listasi parhaat suomalaiset sarjakuvat

Vuonna 1947 uransa aloittanut Veikko "Joonas" Savolainen on suomalaisen sarjakuvan isähahmo. Ensimmäisen suomalaisen sarjakuvahitin tekijä listasi omat suosikkinsa Yle Uutisten pyynnöstä. Listalle päässeen Viivin ja Wagnerin taiteilija toivoisi jo loppuvan.

kulttuuri
Veikko "Joonas" Savolainen
Veikko "Joonas" SavolainenYle

Tarmo Koivisto: Mämmilä

"Mämmilä muistuttaa aikanaan piirtämääni _Sirkus Napoleon _-sarjakuvaa. Siinä tapahtuu pienoiskoossa kaikkea sitä, mitä maailmassa tapahtuu. Mämmilä on maaseutu-Suomen tarina, jota suomalaiset eivät itse tunne ennen kuin joku näyttää, että miten se kaikki tapahtui. Tarmo Koivisto on osannut kertoa tarinan ovelasti ja kivasti - siinä se salaisuus on."

Timo "Timppa" Mäkelä: Romeo ja Julia

"Timppa on siitä taitava piirtäjä, että hän osaa lopettaa kuvan oikeassa paikassa. Kuvan ajatus jatkuu tyhjälle seuraavalle sivulle niin kuin se olisi piirretty sinne, vaikka ei se jatkukaan. Siinä mielessä hän on kuin Henrik Tikkanen oli aikanaan."

Hannu Lukkarisen sarjakuvat

"Lukkarisen viimeisimmät albumit ovat tosi hienoa työtä. Hän osaa käyttää mustaa väriä taitavasti. Hän on myös osannut käyttää hyväkseen tietokonetta, mitä minä vasta nyt 85-vuotiaana opettelen. En kuitenkaan aio enää värittää mitään tietokoneella."

Pertti Jarla: Fingerpori

"_Fingerporissa _on sanomalehtisarjakuvalle aivan uusi aihepiiri. Tavallaan se on kuitenkin hyvin vanha aihe: se on rohkea sarjakuva. Esimerkiksi kaikki naiset eivät pidä siitä ollenkaan. Siinä on aikamoisia jujuja silloin tällöin. Aina ei yhtä hyviä kuin toiste, mutta kuitenkin tarpeeksi niitä hyviä. Se vauhti, jolla Jarla on päässyt eteenpäin osoittaa, että ihmiset tykkäävät tällaisesta rohkeasta."

Juba: Viivi ja Wagner

"Juba on taitava piirtäjä. Olen nähnyt hänen muita töitään ja hän on melkein _Blueberryn _veroinen piirtäjä. Ihmettelen, miksi hän jatkaa vielä Viiviä ja Wagneria, vaikka se sarja alkaa olla jo loppupuolella. Tiedän, että hän on jo osittain kyllästynyt siihen ja silloin pitäisi lopettaa ja alkaa jotain uutta."

Lue seuraavaksi