Suvivirren laulaminen voi jatkua kouluissa

Kohu suvivirren kieltämisestä oli ylimitoitettu. Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei näe mitään estettä vanhan perinteen jatkamiseen. Aamuhartauksien, joulu- ja kevätjuhlien sisältöihin on tulossa kuitenkin tarkennuksia.

Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Kevätjuhlissa voidaan edelleen jatkaa suvivirren laulamista, Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kuvailee perustuslakivaliokunnan kokouksen yleislinjaa Yle Uutisille.

Samoilla linjoilla valiokunnan kanssa on niin ikään opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä.

– Totta kai suvivirren laulaminen voi jatkua. 

Eduskunnan apulaisoikeusmies Jussi Pajuoja otti asiaan kantaa viime syksynä. Hänen mukaansa suvivirren kaksi ensimmäistä säkeistöä eivät ole erityisen uskonnollisia.

Tuomas Ojasen mukaan sääntöjä siitä, miten esimerkiksi aamunavauksia sekä joulu- ja kevätjuhlia järjestetään, on kuitenkin tarvetta tarkentaa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on kuullut tänään lain asiantuntijoita ja professoreita asiasta.

"Hyvä, että päästiin tunteista järkeen"

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Outi Mäkelä (kok.) kiittelee suvivirsikeskustelun saamaa suuntaa. Hänen mukaansa nyt on päästy tunteista järkeen.

Mäkelän mukaan kansalaisten ja päättäjien ylivoimainen enemmistö haluaa säilyttää suvivirren koulujen päättäjäisissä osana suomalaista kulttuuriperinnettä.

– Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kyennyt erottamaan uskonnonharjoittamisen ja kansallisen kulttuuriperinteen. Tämä ei voi olla ylivoimaista Suomessakaan, Mäkelä vakuuttaa.