Vanhuksille tuputetaan sijoitustuotteita vastuuttomasti – Fivalta lähtee paimenkirje

Finanssivalvonta aikoo puuttua pankkien, vakuutusyhtiöiden ja sijoituspalveluyritysten markkinointiin. Fivan tietoon on tullut tapauksia, joissa vanhuksille on tuputettu sijoitustuotteita liian aggressiivisesti.

talous
Vanhuksen kädet tietokoneen näppäimistöllä.
Yle

Finanssivalvonta aikoo puuttua paimenkirjeellä pankkien sijoitustuotteiden myyntiin. Fiva lähettää paimenkirjeen alan toimijoille ensi viikolla.

– On ylilyöntejä, jotka ovat tulleet meidän tietoomme. Ne liittyvät nimenomaan markkinointiin, sanoo Fivan johtaja Anneli Tuominen.

Tuomisen mukaan tapaukset liittyvät myyntitilanteisiin, joissa seniorikansalaisille on myyty tuotteita erittäin aggressiivisesti.

– Vaikka tuo myynti on saattanut tapahtua nykyisen sääntelyn puitteissa, niin tuollainen aggressiivinen myynti seniorihenkilöille on mielestäni epäeettistä.

Tuomisen mukaan alan toimijoilta pyydetään selvitystä siitä, miten he jatkossa varautuvat tällaisiin tilanteisiin niin, että niiltä vältyttäisiin jatkossa.

Esimerkkinä mainitaan tapaus, jossa pankin tiskille astellut vanhus olisi halunnut uusia määräaikaistalletuksensa, mutta hänelle alettiin tyrkyttää sijoitussidonnaisia tuotteita.

Fivan mielestä pelkkä myyntitilanteisiin puuttuminen ei riitä. Fiva perää pankeilta myös parempaa tuotekehittelyä. Pankkien pitäisi tuoda markkinoille selkeitä tuotteita. Tuotteita, joiden toimintamekanismi on helposti ymmärrettävissä tuottoineen ja riskeineen.

Tuotteita markkinoitaessa pitäisi huomioida myös asiakkaan henkilökohtainen elämäntilanne. Kaikki tuotteet eivät sovi kaikille, vaikka niitä lakien mukaan voidaan myydä kenelle tahansa.