Rahanpuute voi repiä päällysteet Lapin teiltä

Kehysriihessä päätetty 100 miljoonan euron leikkaus teiden korjausrahoista voi johtaa Lapissa päällysteiden repimiseen. Lapin tilannetta vaikeuttaa myös se, että alueella on paljon vähäliikenteisiä teitä, mikä myös vähentää rahoitusta.

Kotimaa
routavaurio tiessä
Jarno Tiihonen / Yle

Teiden päällysterahaa vähennetään entisestään. Liikenne- ja infrastruktuurista vastaava Jaakko Ylinampa Lapin ELY-keskuksesta sanoo, että sadan miljoonan euron leikkaus perusväylänpidosta kirpaisee myös Lappia.

Lapin perusväylänpidon rahoitus on vuosittain noin 30–40 miljoonaa euroa. Tarve olisi suurempi, myöntää Ylinampa.

Lapissa leikataan päällysterahoituksesta

– Keväällä saadaan tietää tarkempi leikkausmäärä Lappiin. Kyllä tämä vähennys, jo nyt vähistä rahoista, tulee kirpaisemaan, Ylinampa sanoo.

Teiden päivittäistä kunnossapitoa leikkaus ei ainakaan heti heikennä. Kunnossapitosopimukset tehdään vuosiksi eteenpäin, eikä niitä Ylinamman mukaan olla ainakaan vielä muuttamassa.

Kun tiet päästetään kerran huonoon kuntoon, niiden korjaaminen tulee entistä kalliimmaksi.

Jaakko Ylinampa

– Teiden päällysterahoitusta vähennetään entisestään ja nimenomaan vähäliikenteisiä teitä muutetaan sorateiksi jatkossa, Ylinampa sanoo.

Huolena teiden turvallisuus

Rahoituksen vähentyminen rapistuttaa teitä. Ylinampa toteaa, että Lapissa on vähäliikenteisiä teitä runsaasti, mikä vaikuttaa jo ennestään rahoituksen saamiseen. Säästäminen nyt, kostautuu tulevaisuudessa.

– Tieverkko rapistuu ja päällysteiden kunto huononee. Se tarkoittaa sitä, että vesi menee teiden rakenteisiin ja routavauriot lisääntyvät. Kun tiet päästetään kerran huonoon kuntoon, niiden korjaaminen tulee entistä kalliimmaksi, Ylinampa näpäyttää.

Huonokuntoisilla teillä myös liikenneturvallisuus kärsii.

– Liikenneturvallisuuden huonontuminen huolestuttaa eniten, puukuljetukset ja paikallisväestön liikkuminen hankaloituvat. Mielestäni tulisi pohtia sitä, onko oikeudenmukaista jakaa rahoitusta sen mukaan, kuinka paljon liikennettä teillä on, Ylinampa miettii.