Koskettava näyttely äitiydestä ja lapsettomuudesta

Kaksi joensuulaista taiteilijaa on avannut puhuttelevan näyttelyn Galleria Harhassa Joensuussa. Äitiys - Vaiettu kipu -näyttelyllä he haluavat herättää keskustelua äitiyden ja lapsettomuuden teemoista. Näyttelyssä kävijät voivat myös osallistua yhteisötaideteoksen tekemiseen.

lapsettomuus
Äitiys-Vaiettu kipu -näyttelyn vauvanukke.JPG
Yle / Tapio Laakkonen

Galleria Harhassa on kaksi huonetta, jotka täyttyvät Katja Pirisen ja Mari Salmelan tekemistä töistä. Sinisen huoneen katseen vangitsee hyvin aidonoloinen vauvanukke, joka lepää kehdossa. Nukke on Minttu Kaartisen valmistama vauvanukke, jota käytetään muun muassa surutyössä lastensa menettäneiden kuntoutuksessa.

Ikonihuoneen näyttävin teos on hämähäkinseitti. Näyttely kertoo yhtä aikaa äitiydestä, keskenmenoista, lapsettomuudesta, adoptiosta ja näiden asioiden kipeydestä.

Näyttelyssä kävijä voi purkaa omia tuntojaan osallistumalla yhteisötaideteokseen kirje äidille. Pöydän ääressä voi kirjoittaa kirjeen tai piirtää kuvan äideille tai isoäidille.

Näyttelyyn liittyy myös kaksi yleisölle avointa ja ilmaista työpajaa. Työpajassa voi taiteilla muun muassa lahjan äitienpäivää silmällä pitäen.

- Näyttely lähti omista kokemuksista. Näyttelyn synnyttäminenkin kesti varmaan sen yhdeksän kuukautta, sanoo Katja Pirinen.

- Ihmisiltä tahtoo unohtua, että lasten saaminen ei ole itsestäänselvyys. Tilastojen mukaan lähes joka viides pari kärsii lapsetttomuudesta, toteavat Katja Pirinen ja Mari Salmela.