Kulkukoirat halutaan kuriin Venäjän Karjalassa

Karjalan tasavallassa yritetään ratkaista kulkukoiraongelmaa. Koiria on aiemmin vähennetty muun muassa ampumalla. Nyt koirat pitäisi uuden lain mukaan ottaa kiinni, mutta käytännössä siihen ei löydy rahaa.

Kotimaa
Koiratarha Petroskoissa
Pertti Huotari / Yle

Villinä ja vapaana liikkuva koira on Venäjällä yleinen näky. Koiria on irrallaan niin maalla kuin kaupungeissakin, ja kaduilla niitä liikkuu jopa laumoina.

Vajaan 300 000 asukkaan Petroskoissa kulkukoiria arvioidaan olevan jo useita tuhansia. Koirien määrää on yritetty eri tavoin pitää kurissa, muun muassa myrkyttämällä ja ampumalla niitä suoraan kadulle.

Kulkukoirien tappaminen kiellettiin lailla viime kesänä. Nyt koirat on säädösten mukaan otettava kiinni ja sijoitettava kunnalliseen löytöeläinpaikkaan. Siellä niitä on määrä pitää hengissä ainakin puoli vuotta.

– Jos eläimelle ei löydy omistajaa puolen vuoden aikana, se surmataan, sanoo Petroskoin kaupungin ympäristöosaston johtaja Julia Mizinkova.

Ongelmana on kuitenkin se, ettei kunnilla ole Karjalassa rahaa perustaa tällaisia lain edellyttämiä löytöeläinkoteja. Se taas merkitsee sitä, että myöskään koiria ei oteta kiinni.

Julia Mizinkovan mukaan kiinniotolle olisi silti tarvetta.

– Koirat häiritsevät kiima-aikaan ihmisiä ja saattavat jopa hyökätä pienten lasten kimppuun.

Mizinkova kuitenkin myöntää, että Karjalassa tällaisia tapauksia ei ole sattunut.

Ainoa löytöeläinkoti toimii lahjoitusvaroilla

Kunnallisen löytöeläinpaikan sijasta Petroskoissa toimii Vladimir Rybalkon ylläpitämä yksityinen löytöeläinkoti. Haukku kuuluu kauas, sillä kokoonkyhätyissä häkeissä on runsaat viisikymmentä koiraa, jotka Rybalko on pelastanut kadulta.

– Pitäisi olla laki, joka kieltää eläinten hylkäämisen, Rybalko esittää.

– Se auttaisi vähentämään kodittomien eläinten määrää.

Rybalkon löytöeläinkoti toimii kokonaan ihmisiltä saatavien lahjoitusten varassa. Paikassa on neljä työntekijää, joiden lisäksi koiria käy lenkittämässä joukko vapaaehtoisia.

Koululaiset mukana talkoissa

Rybalko on saanut apua muun muassa Petroskoin 1. lukion oppilailta, jotka ovat auttaneet hoitamaan eläimiä ja keränneet niille rahaa myyjäisillä.

– Me haluamme, että eläimet pysyvät hengissä, selittää Valerija Oshajeva.

– Haluamme auttaa niitä.

Oshajevaa säestää Dar'ya Semkina, joka tunnustaa pitävänsä koirista.

– Minulla on itselläni kotona koira, jolla on katkennut jalka.

"Asia olisi hoidettavissa"

Vladimir Rybalkon mukaan Karjalan kulkukoiraongelma olisi helposti hoidettavissa.

– Esimerkiksi tämä meidän löytöeläinkotimme on rakennettu yksinkertaisista materiaaleista, hän hymyilee ja viittaa kädelllään häkkeihin.

– Löytöeläinkodin perustaminen ei ole vaikeaa. Se on mahdollista, jos vain haluaa.