Lotto saa haaveilemaan, vaikka onni jäisi saamatta

Moni kuitenkin jättää lottokupongin juuri tälle kierrokselle, sillä potissa on ennätykselliset yli 13 miljoonaa euroa. Ihminen tarvitsee toki haaveita, mutta yksi miljoona voisi toteuttaa ne jopa paremmin kuin 13.

Kotimaa
Lottopallot.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tamperelaisella kioskilla asiakkaita palveleva Milja Nojosaho kertoo kuulleensa monta tarinaa siitä, mihin ihmiset lottopottia käyttäisivät.

– Nyt kun potissa on monta miljoonaa, aika moni on kertonut, että voisi ostaa vaikka oman saaren. Ja aika moni myös toteaa, että ei tarvitsisi mennä aamulla töihin, Nojosaho kertoo.

Yle Tampereen haastattelemat tamperelaiset vahvistivat, että haaveita riittää.

– Ei kai sellaista ihmistä olekaan, jolla ei olisi haaveita, uskoo mieshenkilö.

– Ne voi olla myös pieniä, eikä sitä, että sisällä on haaveita, aina edes huomaa.

– Tottakai täytyy olla haaveita, sanoo naishenkilö.

– Jaksaa nousta sängystä ylös, kun on jotain mitä ajattelee.

– Ehdottomasti pitää olla haaveita ja kun niitä on, niin sittenhän ne voi vaikka toteutuakin joku päivä, tuumaa vanhempi rouva.

Arkisia haaveita koirista kotiin

Tamperelaisten haaveet liittyivät varsin arkisiin asioihin. Opiskelijatytön haaveet katsovat tulevaisuuteen.

– Lukiosta pitäisi päästä ja saada opiskelupaikka, mutta se ei ole vielä tämän ajan murhe. Saisi edes keksittyä, mitä haluaa tehdä isona.

Myös vanhempi herra sijoittaisi lottopotistaan tulevaisuuteen, joskaan ei pelkästään omaansa.

– Haave olisi tietysti, että pysyisi oikein hyvässä kunnossa ja että lastenkin asiat olisivat aina hienosti ja hyvin. Eihän sitä sen ihmeempiä haaveita tarvitse olla. Eikä tarvitse olla mikään kroisos tai kuningas, että se olisi se suurin haave.

Nyt potissa on ennätykselliset 13 miljoonaa euroa. Moni tyytyisi paljon vähempäänkin.

– Kyllä miljoona pitäisi riittää jokaiselle. Eiköhän sillä saa asiansa aika hyvin kuntoon, ettei tarvitse sosiaalihuoltoon mennä, kertoo Kauppahallissa haastateltu mies.

Lotossa kerätään rahaa kansanterveydelle, mutta mies rohkenee epäillä suomalaisten peli-innon taustoja.

– Se on juuri se ihmisten pohjaton ahneus. Onhan se nyt nähty, että aina kun on joku tuplakierros, niin veikkaaminen tuplaantuu heti. Miljoona kun ei riitä.

Jos lottopotti osuisi kohdalle, usealla on jo mielessä, mihin rahojaan sijoittaisi.

– Kai sitä vähän parantaisi asumistaan ja reissaisi enemmän niin kauan kuin jalat pelaa. Kyllä niitä kohteita aina löytyy. Ja hyväntekeväisyyteen voisi antaa osan, kun ei sitä tämän ikäinen enää pysty niin paljon tuhlaamaankaan.

– Ehkä ostaisin eläimiä, vastaa nuori nainen.

– Hevosia ja vaikka koiria kotiin.

Onnea ei saa rahalla

Vaikka moni haaveilee rahasta ja lottopotista, todellisuudessa raha ei kuitenkaan tuo onnea. Näin sanoo ainakin nuori mies, joka kiistää haaveidensa liittyvän rahaan.

– Ehkä sen takia en lottoa, koska siinä voi voittaa. Se voisi lähinnä tuottaa onnettomuutta.

Hänen mukaansa haavemaailmassa on ylipäänsä turha elää.

- Jos lotossa voittaakin, niin se ei kuitenkaan toteuta mitään haaveita. Ehkä vaihtaa automerkkiä tai vaihtaa lauantaimakkaran kinkkuun leivän päällä. Lottovoitto ei oikeasti toteuta mitään.