1. yle.fi
  2. Uutiset

Finnbayn uutisointi hämmentää – Suurlähettiläs: valesivusto

Suomesta muulle maailmalle uutisoiva Finnbay-sivusto kerää kritiikkiä. Suomen Venäjän-suurlähettilään mukaan kyseessä on valesivusto, Aleksanteri-instituutin johtajan mukaan sivuston Suomea ja Venäjää koskeva uutisointi voi olla propagandaa.

Kotimaan uutiset
Kuvakaappaus Finnbay-nettisivustosta.
Kuvakaappaus Finnbay-nettisivustosta. Yle Uutisgrafiikka

Suomessa toimivan Finnbay-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) toiminta hämmentää mediakentällä. Sivusto uutisoi Suomesta ja siihen liittyvistä asioista englanniksi. Suuri osa uutisista vaikuttaa normaaleilta, mutta joukossa on juttuja, joissa Suomen ja Venäjän suhteista kerrotaan erikoisia tietoja.

Sunnuntaina Finnbay kertoi Suomen jatkavan yhteistyötä Venäjän kanssa riippumatta siitä, mitä EU tai Yhdysvallat sanovat.

Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen varoitti sen jälkeen sivustosta Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

"Varo: linkki johtaa valesivustolle. Juttu on täysin hölynpölyä ja esittää Suomen kannan vakavasti pieleen", hän kirjoitti Twitter-seuraajalleen, joka ihmetteli Finnbayn uutista.

Suurlähettilään kommentista kirjoitti ensin Ilta-Sanomat.

Kuun alussa Finnbayn kautta maailmalle puolestaan levisi tieto, jossa kerrottiin Venäjän sotaharjoitusten hermostuttavan Suomea. Muun muassa yhdysvaltalainen NBC kertoi asiasta lainaten Finnbayn uutista. Pian Finnbay jatkoi aiheesta raportoimista jutulla, jossa haastateltiin Suomen puolustusvoimien tiedottajaa Eero Karhuvaaraa.

Karhuvaara kertoo Yle Uutisille, että hänen haastattelunsa oli rakennettu siten, että siitä saa hyvin vääränlaisen kuvan.

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen näkee Finnbayn Suomeen ja Venäjään liittyvän viimeaikaisen kirjoittelun muodossa kaksi vaihtoehtoa.

– Joko se on uutisten ja näkyvyyden kalastelua tai sitten se on silkkaa propagandaa. Tällaiset uutiset menevät maailmalla kaupaksi, sillä tällä hetkellä kaikki Venäjän sotavoimiin liittyvä uutisointi kiinnostaa, Kivinen totesi Yle Uutisille.

EU:n avoimuusrekisteriin (siirryt toiseen palveluun) Finnbay on rekisteröity ajatushautomoksi. Rekisteröinti tehtiin 1. joulukuuta 2013. Siellä Finnbay ilmoittaa olevansa "massamediayritys, joka tuottaa ja jakaa teollisuus-painotteisia sisältöjä eri alustoilla yleisöille ympäri maailmaa". Edelleen yritys kertoo keskittyvänsä Suomea koskevaan kattavaan uutisointiin.

Ulkoministeriö sanoo seuraavansa tilannetta.

– Ulkoministeriö seuraa tiiviisti, miten Suomen maakuva kehittyy maailmalla. Toivomme tietysti, että maailmalle kerrottava tieto perustuu faktoihin ja on totuudenmukaista. Meitä kiinnostaa minkälaista kuvaa mediat Suomesta ulkomaille levittävät, sillä sekin vaikuttaa maakuvaamme, sanoi Suomen ulkoministeriön viestintäyksikön päällikkö Keijo Norvanto Yle Uutisille.

Finnbay ei ole vielä kommentoinut kritiikkiä Yle Uutisille.

Sivuston rekisteröijä salattu

Finnbay.com-osoitteen omistajasta ei löydy juurikaan tietoja. Sivun omistajan edustajana toimii bulvaanina WhoIsTrustee (siirryt toiseen palveluun)-palvelu, joka mainostaa itseään nimenomaan helppona tapana kätkeä tiedot sivujen rekisteröijästä ja ylläpitäjästä.

Sivustolla ei myöskään nimetä vastaavaa toimittajaa, vaikka nettijulkaisuissakin sellainen pitää Suomen lain mukaan ilmoittaa.

Finnbayn johtajaksi on merkitty Onur Yalcintas. Yrityksen kotisivulla kerrotaan, että Finnbayn pääkonttori on Helsingissä Esplanadilla. Yritys kertoo, että sillä on haarakonttoreita Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Oulussa. Median työntekijät ovat kahta lukuun ottamatta ulkomaalaisia. Heidän kokemuksistaan median palveluksessa voi lukea Finnbayn blogista Learn about Finnbay: Finland (siirryt toiseen palveluun).

Finnbay kertoo printtiversionsa levikiksi yli 15 000 kappaletta. Finnbay kertoo lehden ilmestyvän kuukausittain "kaikkialla Suomessa ja Pietarissa sekä Moskovassa Venäjällä". Verkkoversio on käytössä maksullisena.

ANSA: Finnbay ei edusta meitä

Finnbay kertoo sivuillaan olevansa Italian johtavan ANSA-uutistoimiston edustaja Suomessa. Lisäksi Finnbay ilmoittaa ANSA:n olevan sen arvokas kumppani. ANSA:n Yleisradiolle antamien tietojen mukaan yritysten välillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista kumppanuussopimusta, eikä Finnbay edusta ANSA:a millään tavalla.

ANSA kertoo tehneensä Finnbayn kanssa sopimuksen oikeuksista toistensa materiaalin käyttämiseen. Kyseessä on täysin normaali sopimus, joita ANSA on solminut satojen yritysten kanssa ympäri maailmaa. ANSA kertoo Yleisradiolle solmineensa vaihtosopimuksen Finnbayn kanssa, koska toivoo saavansa sitä kautta tietoa Suomen tapahtumista. ANSA:n mukaan se ei ole koskaan kuitenkaan käyttänyt Finnbayn materiaalia omassa raportoinnissaan.

ANSA on Italian merkittävin tietotoimisto, jonka omistavat maan 36 suurinta mediayritystä. Sillä on 79 toimistoa yhteensä 74 maassa.

Lue seuraavaksi