Hyppää sisältöön

Kasvimaan perustaminen tarvitsee muutakin kuin kuokkaa

Tuottoisa kasvimaa vaatii hyvät perustukset. Jotta viljely onnistuisi täytyy ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Aloittavan tarhurin kannattaa lähteä liikkeellä kesäkurpitsalla ja salaatilla.

Puutarhuriksi aikovan ensimmäinen tehtävä on etsiä kasvimaalle sopiva paikka. Valo on kasvimaalle ehdoton edellytys, sillä kaikki kasvit tarvitsevat valoa.

– Mihinkään varjoisaan paikkaan sitä on turha laittaa. Kannattaa myös valita mahdollisimman lämmin ja suojainen paikka, mutta se ei ole ehdoton edellytys, neuvoo puutarhaharrastaja ja Imatran puutarhanystävien puheenjohtaja Ellen Helo.

Uutta multaa pussista

Maapohjalla on myös omat vaatimukset. Kasvimaa tarvitsee 20-30 cm hyvää multaa. Huonot maat tulisi poistaa ja panna tilalle kunnon multaa. Jos perustettava ala on pieni, kannattaa suosia säkkimultaa, jossa ei ole rikkaruohoja, eikä kasvitauteja. Mullan sijaan hiekkaviljely on myös yksi vaihtoehto.

Pelkkään hiekkaankin voi kylvää, mutta se vaan vaatii katteet. Katteen kautta kasvit saavat ravinteita. Hiekassa kasvatetaan paljon porkkanaa ja muita juurikasveja sekä salaattia.

– Joka tapauksessa kasvimaa vaatii perustamisen. Ei voi vain lyödä kuokalla keskelle nurmikkoa ja sanoa, että KASVA!, muistuttaa Ellen Helo.

Tomaatti ja basilika ovat kavereita

Toiset kasvit viihtyvät toistensa kanssa paremmin kuin toiset. Esimerkiksi porkkana ja sipuli viihtyvät yhdessä kasvimaalla. Myös basilika ja tomaatti ovat hyvä yhdistelmä niin salaatissa kuin kasvimaallakin. Purjosipuli taas viihtyy melkein kaikkien kanssa.

– Se mitkä kasvit viihtyvät keskenään ei ole oleellinen asia aloittelijalle ja pienellä kasvimaalla. Paras on ajatella, mitä syö ja mitä haluaa.

Aloittelevaa puutarhuria Ellen Helo neuvoo aloittamaan kesäkurpitsasta, erilaisista salaattilajikkeista, tillistä, persiljasta ja muista yrteistä.

– Porkkanasta ei kannata aloittaa. Se on kaikista vaikein minun mielestä, sanoo puurahaharrastaja Ellen Helo.

.
.