1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä arvosteli saksalaisministeriä Hitler-kortista

Schäublen mukaan hän on tulkittu väärin. Kukaan saksalaispoliitikko ei ikinä vertailisi ketään Hitleriin, hän sanoo.

Venäjän ulkoministeriö on esittänyt vastalauseen Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäublen kannanotosta, jossa hän Venäjän mukaan vertasi Krimin ja Venäjän tilannetta Tšekkoslovakian saksalaisalueiden liittämiseen natsi-Saksaan toisen maailmansodan alla.

Krimin yhdistämisestä Venäjään ja presidentti Vladimir Putinin perusteluista koululaisille puhuneen Schäublen kerrotaan sanoneen: "Sellaisia keinoja käytti jo Hitler sudeettialueilla." Ne olivat saksankielisiä alueita, jotka oli liitetty ensimmäisen maailmansodan jälkeen Tšekkoslovakiaan. 

Venäjä on luovuttanut virallisen vastalauseen kirjallisena Saksan Moskovan-suurlähettiläälle. Lausunnon mukaan Der Spiegel -lehdessä julkaistu lausahdus oli provokatiivinen ja vääristeli karkeasti historiallisia tosiasioita.

Schäuble kiistää verranneensa tämän vuoden tapahtumia Krimillä ja vuoden 1938 tapahtumia sudeettialueilla. Hänen mukaansa Venäjä reagoi puolikkaaseen lauseeseen, joka oli irrotettu kokonaisuudesta.

– En ole niin tyhmä, että vertaisin Hitleriä kehenkään. Muut voivat tehdä niin, mutta saksalaispoliitikot eivät koskaan. Emme ikinä, Schäuble sanoi yleisradioyhtiö ARD:n haastattelussa torstaina.